dissabte, d’abril 27, 2013

stardate: em continua agradant molt








històries de dones. que s'aparellen i es separen per necessitat o per amor.

històries de mares i filles. que s'aparellen i es separen per necessitat o per amor.

totes diferents i totes entrelligades. molt interessant des del començament fins al final.



Era la primera vegada a la vida que em sentia envejada, que és la sensació més agradable que existeix, i per la qual la majoria dels humans i dels estats estem disposats a matar i a destruir qui sigui.

...

La cobejança vol dir tenir poder. No vol dir tenir diners: els diners són un mitjà per tenir poder. Un sac ple de dólars no serveix al desert. Però que un cambrer s'inclini al teu pas i que el director del banc surti a la porta a rebre't vol dir poder. Ara bé, un director de banc o un cambrer al desert no serveixen de res. El que compta és que els altres ho vegin. És a dir, que t'envegin. Un vol ser famòs per ser envejat. I ric per ser envejat. No us penseu que tots aquests museus i aquests beques i aquest art públic que paguen els mecenes és només per evadir impostos. No: volen que tú sàpigues qui és ell, mentre ell es permet ignorar el nom de tots els que són com tu (si un dia et mirava i et deia el teu nom, t'agenollaves, cagat a les calçes).

...

el que passa és que ocupem molt d'espai i que el repartiment de beneficis està molt mal fet. Si no hi hagués lleis, ens mataríem, inexorablement, els uns als altres, i els sistemes ètics que fabricaríem ho aplaudirien (què, si no, hem estat fent tota la vida?), i trobaríem magnífiques justificacions morals per els assassinats. O si no, algú hauria d'assumir el paper de dictador. Una dictadura serà tan repugnant com vulguis --i ho dic per tot això que diuen que feu al tercer món--, però de vegades no hi ha altre remei, si vols salvar vides. Ser civilitzat vol dir aguantar somrient els altres i mostrar-se impecable als ulls de tothom. Que fem comèdia, dius? I és clar que en fem! Seríem uns salvatges si no en fèiem. C'est ça la vérité.