dilluns, de desembre 15, 2008

stardate: no puc

la diferència entre poder i voler em sembla que tothom la sap. és de sentit comú. en canvi quan fem servir aquests conceptes sovint els confonem. com pot ser si són tant clars?

si només porto cent euros i voldria comprar una cosa que val més, senzillament no puc. però si porto cent euros, hi ha una cosa que val menys i no la compro, és que de fet no la vull comprar, perquè si volgués sí que podria comprar-la. això és cert tant si em guardo els diners, com si els dedico a comprar una altra cosa.

amb el temps passa el mateix:

sovint diem que no podem fer una cosa quan en realitat no la volem fer. això passa quan decidim que en comptes d’aquesta cosa preferim fer-ne una altra. si ho fem conscientment és una mentida, que potser és piadosa, i ho fem per evitar que algú s’ofengui o s’ho prengui malament. si ho fem inconscientment ens estem auto-enganyant a nosaltres mateixos.

i també, a vegades diem que no volem fer una cosa quan en realitat no la podem fer. si ho fem conscientment és una mentida, també més o menys piadosa, per evitar quedar malament davant d’algú. i si ho fem inconscientment ens estem auto-enganyant a nosaltres mateixos.

en qualsevol cas el que explica l’aparent confusió és o bé una mentida o bé un auto-engany... res de bo. suposo que els entesos ens dirien que deuen ser mecanismes de defensa que tenim... però, per a defensar-nos de què? del que ens agrada? del que som? de nosaltres mateixos?

6 comentaris:

Agnès Setrill. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Agnès Setrill. ha dit...

Podría ser que no ens defensem del que ens agrada, ni del que som, ni de nosaltres mateixos, crec que en principi quan optem per això que dius,es per comoditat,per evitar altres possibles conseqüències, a menys que algú ho faci per autocastigar-se. Ben ruc!

Dan ha dit...

Preferir fer una altra cosa no es el mateix que no voler fer l'altra cosa. De vegades (de fet, sovint) hem de triar i, per tant, veuren's obligats a renunciar a algunes coses que si voldríem fer si no haguéssim de triar. Això no vol dir que "en realitat no la volem fer". Com sempre, no tot es blanc o negre.

kika ha dit...

agnès: es clar que triem el que ens conve. malament si no. però un cop fet, poden dir les coses pel seu nom: he triat fer això perquè aixo és el que preferia, o no?

dan: es clar, hem de triar perquè el temps és limitat per tothom, i els quartos també són limitats per la majoria. però podem reconèixer quina raó ens fa triar, i dir-la clarament, o no?
i si, jo encara ho veig tot o bé blanc o be negre :-) i observo que segueixo sent l'única :-)

Agnès Setrill. ha dit...

Doncs et felicito! Però així és. No saps lo carregós que es avegades, decidir en funció de tantes coses,persones i conseqüències.,no poder ser espontani.
Que li diguin a alguns/es!

Dan ha dit...

Amb l'encant que tenen els grisos (sense abusar-ne, és clar)
:D