dissabte, de gener 09, 2016

stardate: culpables i previsions


la cup: no cal dir res. s’han fet molt mal a ells mateixos. em sembla que ja els sap prou greu a molts d’ells, i més greu que els sabrà quan hagin de tornar a fer campanya.

el mas i cdc: per un moment m’havia convençut de que potser no seria una mala idea tenir-lo de president. ho havia acceptat no perquè mai hagi cregut en ell, sinó només en termes instrumentals, que és de la mateixa manera que ell accepta l’independentisme. però ara, després de veure les seves últimes actuacions tan maquiavèliques, ja no veig cap raó per apostar per ell.

l’anc:  ara demanen perdó per haver fet campanya per la cup, però haurien de demanar perdó per haver acceptat que el mas forcés la llista única. els considero els únics responsables de la creació de junts pel sí. sense el suport de l’anc el mas no hauria aconseguit una llista única, i tot això no hauria passat. 

erc: no sé quin paper ha fet en les negociacions entre junts per si i la cup, perquè no sé quin poder tenia dins de junts pel sí. el que sembla que és un fet és que mas va forçar l'entrada d'erc a junts pel sí amb fent xantatge: si no accepten no hi ha eleccions.

a partir d'aquí considero dues possibilitats:

1. l'acord de junts pel sí que mas va forçar ho deixava tot ben lligat. full de ruta, nomenaments, etc... en aquest escenari erc no tenia cap poder de decisió en les negociacions entre junts pel sí i la cup. ja que les uniques possibilitats que podien oferir havien estat ja decidides i compromeses en l'acord previ a les eleccions del 27s. per això erc va fer de moderador en les trobades entre junts pel sí i la cup, i va aconseguir que aquestes negociacions duressin en el temps. però no podia canviar les condicions de les negociacions. i això es podria considerar la raó de la fallida de les negociacions.

2. l'acord de junts pel sí que mas va forçar no ho va deixar tot lligat. erc tenia poder de definir les condicions presentades a les negociacions entre junts pel si i la cup. en aquest cas erc es pot considerar com a co-responsable de la fallida de les negociacions. ja que tenint marge per actuar no va aconseguir que aquestes tinguessin èxit.

com ja he dit no sé quin era el marge de poder de decisió d'erc dins de junts pel sí però el que sí puc dir és que:

si es va donar l'escenari 1, és a dir, si erc no podia decidir res dins de junts pel sí, aleshores hi ha esperança. si a les properes eleccions es presenten erc i cdc per separat, erc podria fer de moderador de veritat entre les dretes (cdc) i les esquerres (cup) i aconseguir un govern que ens porti a la independència.

si es va donar l'escenari 2, és a dir, si erc tenia poder de decisió dins de junts pel sí, aleshores no hi ha res a fer, a les properes eleccions, encara que erc i cdc es presentin per separat, el problema sera el mateix: haver de fer lligar les aspiracions de cdc amb les de la cup. i si erc no ho ha aconseguit ara, no hi ha raó per pensar que ho pugui aconseguir d'aquí a tres mesos.