dimarts, de desembre 01, 2015

stardate: desencallant

el que molta gent voldria sentir:

CUP: no volem el mas de president. però el procès cap a la independència és el més important. i per això estem disposats a considerar la possibilitat de cedir en aquest punt. ara bé això no serà gratis, sinó que ha de ser a canvi de que junts pel sí garanteixi l'aprovació i execució d'algunes de les polítiques que portàvem al programa electoral i que són molt importants per a nosaltres. 

JUNTS PEL SÍ: volem que el mas sigui el president. però el procès cap a la independència és el més important. i per això estem disposats a considerar la possibilitat de cedir en aquest punt. ara bé això no serà gratis, sinó que ha de ser a canvi de que la CUP garanteixi l'aprovació i execució d'algunes de les polítiques que portàvem al programa electoral i que són molt importants per a nosaltres. 

el que alguns més savis diuen:

si els líders els partits polítics es veuen forçats a triar, preferiran cedir en alguns dels seus objectius polítics per tal d'entrar al govern o bé preferiran sacrificar la seva entrada al govern per tal de mantenir els seus objectius polítics?

després d'analitzar líders polítics de diversos països observen que en general els líders dels partits polítics més establerts són més pragmàtics (més disposats a renunciar a objectius polítics per tal de garantir l'entrada al govern) mentre que els líders dels partits polítics més marginals són més dogmàtics (menys disposats a renunciar a objectius polítics per tal de garantir l'entrada al govern)

Michael Laver and W. Ben Hunt (1992) Policy and Party Competition, Routhledge London


en aquest cas aquestes conclusions podrien interpretar-se com que Junts pel Sí estaria més disposat a renunciar a objectius polítics per tal de garantir la investidura del mas i en canvi la CUP estaria menys disposada a renunciar a objectius polítics per tal de garantir el veto del mas. per tant, hi ha moltes possibilitats d'acord.

el fet que aquestes conclusions coincideixin amb l'avanatage que la diferència de suport de les dues forces dona a Junts pel Sí, em fa pensar que hi haurà un acord abans d'esgotar el període de formació de govern.

2 comentaris:

rits ha dit...

Jo tb penso que hi haurà acord. No em puc creure que s'arribi a noves eleccions. I ara, escoltant el TN i que estem pendents de la sentència del TC.... encara més.

Ens ensortirem!

Anònim ha dit...

Sense que serveixi de precedent estic d'acord en el teu anàlisis.

El petit problema es que qualsevol es refia d'en Mas, que un cop li hagis donat la presidència ell accepti firmar (es per això que es tan important presidència) les polítiques que tenies en el teu programa.