dilluns, de juny 23, 2014

stardate: recordeu que tenim una pregunta doble!!!

el mas diu que només si en el referèndum s'obté un 55 per cent del vots a favor de la independència considerarà el resultat vinculant.

el junqueres diu que amb el 50 per cent ja n'hi ha prou, perquè és el llindar que han fet servir altres països en aquest cas.

però resulta que en el altres països la pregunta: vol que el seu país sigui un estat independent? i les respostes possibles eren sí i no. a l'haver-hi només dues respostes possibles, el lògic és que guanyi la que té mes vots, perquè és la que té més suport. com que només hi ha dus alternatives, per força n'hi haurà una que tindrà més del 50 per cent de vots i l'altra que en tindrà menys.  per tant en aquests casos és normal que la referència es faci sobre el 50 per cent.

ara bé, en aquest cas, si les coses no canvien aquí tenim una pregunta doble: vol que catalunya sigui un estat? en cas afirmatiu, vol que sigui un estat independent? aquesta pregunta pot produir moltes respostes i molt variades (si,si; si,no; no,si; no,no). d'entrada els seus creadors ja ens van aclarir que només hi hauria tres possibles respostes vàlides: si,si, si,no; no. ja que si es respon no a la primera ja no té cap sentit respondre la segona.

clarament, si,si vol dir que vols que catalunya sigui un estat independent; si,no vol dir que vols que catalunya sigui un estat nosécom (perquè ningú encara ho ha aconseguit definir); no vol dir que vols que catalunya segueixi com fins ara.

per tant, al final del referèndum hi haurà tres piles vots: els del si,si, els del si,no i els del no. tots els altres seran nuls (o blancs). aleshores el normal en aquests casos és considerar que l'alternativa guanyadora és la que té més suport, és a dir la que té més vots. el que passa és que ara el 50 per cent és irrellevant. perquè l'alternativa guanyadora, la que té més vots que les altres, ho pot ser amb menys del 50 per cent del vots.

de fet, es pot donar el cas de que les altres dus alternatives tinguin quasi bé un terç dels vots, i la que guanyi només en tingui una mica més que les altres. també es pot donar el cas que dues alternatives tinguin molt pocs vots i la que guanyi en tingui molt més del 50 per cent. per això en aquest cas el 50 per cent dels vots no té cap lògica.

imagino que tot això no és nou per ningú. imagino que tothom ja ho tenia clar, i encara més els pares creadors de la pregunta. però aleshores, que s'empatollen aquests (els pares) ara discutint sobre si el 50 o el 55 per cent?

d'entrada diria que s'han confós. però em costa imaginar que entre els think tanks de tots dos partits no hi ha hagut ningú que s'hagi adonat de l'error.

aleshores, potser no és un error. potser ens estan prenent el pèl directament. perquè si van en serio i sobre els resultats del referèndum de la pregunta doble demanen un 50 o un 55 per cent de suport, el més probable és que el referèndum no serveixi per res. la raó és que és molt possible que en aquest cas cap de les tres alternatives tingui un suport tant elevat. llavors, encara que l'opció d'independència sigui la més votada, no la donaran com a bona.

fins i tot encara que els vots pel si,si més els vots pel el si,no constitueixin una gran majoria no serviria per res. per exemple, amb un 40 % si,si i un 40% si,no, tenim un 80 per cent de la gent que vol un estat, però com que no hi ha cap alternativa que tingui un 50 per cent, doncs res: no farem res.

però aquí ve el pitjor: si no fem res, ens quedarem tal com estem. per tant serà tal com si el no hagués guanyat! i aquesta alternativa només tenia un 20 per cent dels vots. era la menys votada!!!

senyors pares de la pregunta: recordeu que tenim una pregunta doble i penseu bé què vol dir això!!!

1 comentari:

mar ha dit...

ostres...
no m'havia parat a pensar-hi...
quin embolic i que ben enredats que ens tenen... ja no sé pas què pensar sobre tot plegat...
de moment, però, bona revetlla kika!