diumenge, de desembre 15, 2013

stardate: les respostes


 
les dues preguntes han donat molt de sí. m’ha alegrat veure que una cosa que en principi ens hagués pogut fer sentir vergonya de lo ridícul que era, al final ens ha inspirat un munt d’acudits i ens ha fet riure de manera solidària. això deu ser bo.

les diferents combinacions de respostes i sobretot l’anàlisi del resultat final també han donat molt de sí. s’han fet grans explicacions, segurament necessàries, i s’han fet grans especulacions, de necessitat molt més discutible.

jo només voldria posar un exemple. si la gent votes més o menys com en les eleccions anteriors podem suposar que tota la gent de ciu, erc i cup votaria ‘sísí’, la d’ic i psc votaria meitat ‘sísí’ i meitat ‘síno’, i la del pp i c votaria ‘no’. aleshores podem fer un experiment introduint els vots dels corresponents parlamentaris a la fòrmula de la consulta. això ens dirà el resultat de la consulta si només es fes al parlament, però com que el parlament és una representació de la voluntat popular, aquest resultat el podem interpretar com una estimació del vot real.

no és una interpretació exacta perquè la representació no es ben bé proporcional als vots. de fet el sistema d’assignació d’escons a partits dóna avantatge als partits més grans (ciu), per altra si tenim en compte les últimes enquestes aquest estaria minvant. de totes maneres el vot clarament independentista estaria entre ciu i erc i a la suma total penso que no hi faria tanta diferència.

nombre actual de parlamentaris de

ciu 50
erc 21
psc 20
pp 19
ic 13
c 9
cup 3

vots:

‘sísí’ (50+21+10+6+3) 90 (0,66%)
‘síno’ (7+10) 17 (0,14%)
‘no’ (19+9) 28 (0,20%)


jo estic tranquil·la!

3 comentaris:

Elfreelang ha dit...

desitjo de tot cor estar tan tranquil·la com tu , tenim molta feina a fer

Carme Rosanas ha dit...

Molta feina!!!

Però a i també em tranquil·litza aquest sentit de l'humor que hi posem inevitablement.

Jo crec com tu, que els votan s d'aquests partits d'esquerres que es repartirien(en cas de pregunta única) entre el sí i el no, es repartiran igual, entre el sí sí i el sí no, vull creure que no se'n perdran gaires... qui sap si els que haguessin votat no, uns per unionistes i altres per federalistes, ara es repartiran entre el no i el sí - no...

Anònim ha dit...

Considerar la meitat que voten al PSC i a IC com a votants del si/si ho veig molt optimista. Això sense comptar que dins de CIU encara hi ha gent d'unió...