dilluns, de març 25, 2013

stardate: col·lectiu wilson
com deia algú d'economistes n'hi ha de molts tipus, però els del col·lectiu wilson tots són dels molts bons. en els seus escrits ja es veu, i en la seva primera presentació queda claríssim.

la raó de la seva existencia és intentar contrastar l'allau de falsedats que ens fan arribar des de l'estat per sembrar la por a la independència.

comencen amb exemples de temes clau que s'han fet servir:

en un món globalitzat no té cap sentit dividir els països.
precisament la globalització, i en particular la integració econòmica, fa augmentar els avantatges dels països petits. perquè si ja no hi ha fronteres en termes físics ni econòmics les raons per ser grans desapareixen. de fet, durant la segona meitat del segle xx el nombre de països al món ha passat de 60 a 195, o sigui que es creaven dos països nous per any.

en la catalunya independent els jubilats no podran cobrar les pensions.
sabent que el sistema de pensions espanyol es basa en pagar les pensions actuals directament de les contribucions corrents a la seguretat social, està clar que per pagar les pensions dels jubilats catalans no fa falta altra cosa que tenir gent treballant a catalunya. de fet, les contribucions corrents a la seguretat social dels catalans són més que proporcionals a les pensions que l'estat espanyol paga als jubulats catalans. per tant, un sistema de pensions només català podria ser més beneficiós que el sistema actual espanyol.

un dels punts principals per desarmar l'argumentari anti-independentista és que les afirmacions categòriques aquí no valen. si hi ha una cosa clara respecte a la independencia de catalunya és la incertesa. la creació d'un país nou es va decidint en cada pas, no hi ha regles escrites que diguin com s'ha de fer. s'ha d'anar inventant sobre la marxa. i per això la incertesa hi és sempre present. per tant, ningú no pot estar segur de com aniran les coses. ningú pot assegurar res de res, ni de bo ni de dolent.

el que sí que sembla que està clar, és que algunes de les catàtrofes anunciades per l'estat no són inherents de la creació d'un nou país, sinó que segurament són provocades amb mala intenció. per exemple, perquè europa hauria de castigar catalunya? d'entrada no hi ha cap raó. en canvi, ens fan arribar afirmacions així:

cauran les exportacions de catalunya a europa.
si europa té fronteres comercials obertes amb la major part de països del món, perquè les hauria de tancar amb catalunya?

els bancs catalans perdran l'accés al banc central europeu.
si tant bancs americans, com suïssos, com assiàtics tenen accés al banc central europeu, perquè els bancs catalans haurien de ser diferents?

2 comentaris:

DooMMasteR ha dit...

Fora pors i anem per feina! :)

Garbí24 ha dit...

per aquesta gent de madrid s'ha posat de moda fer el ridícul. No saben que s'enxampa primer un mentider que un coix