dijous, de març 25, 2010

stardate: excuses

- vols o no vols?

- què vol dir voler?

en aquest punt no sé què contestar. em fa enfadar que persones que normalment demostren molta educació i alts nivells d’intel·ligència arribin a fer aquestes preguntes. la meva resposta espontània en aquest punt no l’escric perquè no m’agrada. potser el que hauria d’haver dit és:

- voler és un verb. vol dir tenir la intenció determinada d’obtenir alguna cosa, o tenir la intenció determinada de procurar alguna cosa (diccionari de l’iec). segurament és la primera paraula que entenen els nens petits, perquè és molt important per tothom i des de sempre. i tinc la impressió que el seu significat no s’oblida amb el pas del temps.

fer servir aquesta resposta elaborada en temps de calma mental no serviria de res. perquè això tothom ja ho sap. la conversa hauria seguit pel mateix camí.

- voler ja voldria però ... és que la vida és molt difícil, i ...

no puc escriure la continuació perquè no la recordo. segurament perquè arribats a aquest punt ja no l’escoltava. aquestes divagacions em treuen de pollaguera. no hi puc fer més.

la pregunta inicial és fàcil. només s’ha de dir sí o no. no calen més explicacions.

es pot tenir en compte que potser la pregunta arriba de sorpresa a qui l’escolta. en aquest cas podria ser que de fet no sap si vol o no perquè encara no ho ha decidit. llavors la resposta educada és: no ho sé. i una opció no tan educada és no contestar.

per tant, els significats de les paraules no fan falta i les explicacions si no s’ha donat cap resposta tampoc. són només excuses que es fan servir per evitar dir ‘no vull.’ mira que és fàcil de dir.

12 comentaris:

Carquinyol ha dit...

una lògica indiscutible i molt ben explicada.

... ummm...

... però...

... què vol dir 'voler'?

:P

PS ha dit...

Mira que és difícil dir un NO, a mi em costa molt. És de les coses que més m´ha costat aprendre...i em costa encara.Però quan el deixes anar, quin descans!

També hi ha qui diu..."decideixo no decidir" i es queden tan amples, com si es tractés de passar el mort a un altre que decideixi per tu o al temps, que tot ho cura.A la curta, aquesta opció sembla la més fàcil, a la llarga sempre porta males conseqüències.

Filadora ha dit...

Crec que prefereixo un "encara no ho he decidit" que un "no ho sé". La primera resposta deixa més clar que encara estàs valorant pros i contres.

De vegades no ens prenem prou temps abans de decidir opcions importantíssimes per la nostra vida i altres vegades potser dónem molta importància a qüestions que no en tenen tanta. Igualment, no m'agrada que em presionin. Si encara no he decidit "sí vull" o "no vull" serà perquè hi ha coses que encara no veig clares i per tant, no és tonteria prendre's un temps.

Agnès Setrill. ha dit...

A vegades la veritat és:
Em cal temps per pensar-ho., doncs hi ha clarament un dubte, a vegades penses que potser en una altre ocasió no dubtaries...

Però dir això ens sembla demostrar una feblesa, falta de decició, et poden acusar de ser un "Pere-punyetes".

Clidice ha dit...

no sé perquè em sembla que moltes vegades dir "si" o "no" no és gens fàcil. si més no si sortim del camp de les apetències més bàsiques tipus "vols un tall més de pollastre?" i passem a qüestions tipus: "vols col·laborar amb l'associació tal?". si vols un tall més de pollastre o no ja ho tens ben clar, però si decideixes tirar endavant una col·laboració la cosa es complica i són molts els ínputs que hi intervenen, moltes les persones que poden opinar i/o sentir-se afectades ... algú que digui "si" o "no" a la primera, uf! no ho veig gens clar. Per no parlar de relacions que, aleshores, la cosa ja és moooolt més complicada :) vaja! diria jo, o no ;)

Elfreelang ha dit...

Hi ha gent als que els costa dir NO i també els costa dir Sí....vaja que no et diuen res en clar....aquests em treuen de polleguera a mi....

kika ha dit...

Carquinyol, brrrrrrr!!!!!!! :-DDD

Pais secret, perquè ho han provat poc! si proves de decidir de seguida i de fer saber la teva decisió tal qual, passa el que dius tu: et quedes molt descansada, i llavors ja no vols deixar de fer-ho :-)

Filadora, tens raó. hauria d'haver inclòs aquesta alternativa a l'apunt!
i potser afegir-hi que no és tan bona com sembla. quan proves les altres te n'adones :-)

Agnès, el problema no el veig tant en el què diran, sinó en com et vas sentint mentre mantens el dubte viu, i en com de bé et sents un cop de n'alliberes, com diu la PS.

Clídice, cada cosa vol el seu temps, és clar. però amb aquesta excusa el podem anar eternitzant, i això no ajuda gens.

Elvira, sobretot quan t'intenten explicar perquè no diuen ni no ni si! :-)

Pilar ha dit...

De vegades ens manca la facilitat de paraula per respondre una pregunta concreta.
Trobo que no és tan fàcil, Kika. Quan es tracta un tema personal. Si té a veure amb la feina, és una altra cosa.

Anònim ha dit...

A vegades és la indecisió, altres l'haver intentat alguan cosa i no haver-la aconseguit tot i els esforços. Per degràcia, allò del "voler és poder" no sempre es compleix.

kika ha dit...

Pilar, la facilitat de paraula no crec que hi tingui res a veure aquí. les respostes possibles són molt senzilles: 'si' i 'no'. és fàcil. no? el que sí que costa és decidir-se.

Albert, doncs jo crec que això del 'voler' és 'poder' és bo que es compleixi. i de fet està a les mans de cadascú que es compleixi. només cal decidir-se.

mar ha dit...

jo n'estic aprenent...
a dir no sense buscar excuses o sense haver de donar explicions...
costa, no es fàcil... però quan n'aprens i ho practiques et quedes molt descansada...
Hi ha coses a les que no cal donar-hi gaires voltes...

Pensar-s'ho massa ens fa ser caga-dubtes, de vegades és millor ser més intuïtiva i anar pel dret!

Petons!

kika ha dit...

mar, penso que com més ho provo més satisfeta estic del resultat i menys costa. és un d'aquells grans descobriments :-)