dilluns, de desembre 21, 2009

stardate: en què creu l’home del temps?

quin temps fa avui?

fa sol i fa molt fred.

hi ha coses que les sabem perquè les veiem directament. el temps que fa avui.

quin temps farà demà?

no ho sé. hauré d’escoltar l’home del temps.

abans d’escoltar l’home del temps puc creure que amb una certa probabilitat plourà i amb una altra probabilitat farà bó. és el que fem normalment quan no sabem una cosa: creure.

després d’escoltar l’home del temps puc creure que el temps de demà serà el que diu l’home del temps. però també puc creure que està equivocat, perquè altres vegades l’he sentit fer prediccions que després no s’han complert. he de decidir si me’l crec o no me’l crec.

el temps que farà demà depén d’un munt de variables que jo no conec. l’home del temps en sap més que jo. fa servir un model amb el qual organitza aquestes variables. això li permet fer una predicció.

el fet que a vegades no l’encerti vol dir que en aquest model que fa servir no hi ha totes les variables rellevants. i és que els fenòmens atmosfèrics, com tants altres fenòmens a la vida, són complicats. depenen de més variables de les que coneixem. per això les prediccions fetes amb aquests models no ens diuen cap veritat absoluta. i també en aquest cas hem de decidir si en creiem els resultats no.

els homes del temps també han decidir si creuen en els models que fan servir i en les seves prediccions.

tots hem de fer actes de fe continuament. fan la vida més fàcil.

------------------

fa un any parlava sobre el risc i la incertesa.



25 comentaris:

Carquinyol ha dit...

dona... no sé si això és més un acte de fe o més aviat un acte de creure en una certa experiència combinada amb unes certes dades... si em diguessis el temps que farà d'aquí un mes, això sí que el ficaria jo en el sac de la fe, però el de demà...

;)

Striper ha dit...

Pero potser son els que tenen la millor inormació.

BACCD ha dit...

No sé si són actes de fe o més aviat allò de dir: mira, m'he d'arriscar, i que surti el sol per on vulgui (això li quedaria molt bé a l'home del temps :))

La nostra vida és així. Sense absoluts. Treballem amb les dades que tenim a mà. I les interpretem com podem.

Joana ha dit...

Jo els acostumo a creure, ni que em temo que senzillament, m'agrada aquest espai...

kika ha dit...

Carquinyol, tu ho has dit "és un acte de creure en una certa experiència"
si és un acte de creure és un acte de fe. és la mateixa cosa.

Striper, per aixó molts dedidim creure'ls, perquè tenen més informació que ningú. però no tenen la veritat absoluta i per això l'únic que podem fer és creure'ls.

Duschgel, quan diem "m'he arriscar perquè no sé com sortirà això" volem dir que ens falta informació, que CREIEM que passarà o bé una cosa o una altra. és la interpretació que fem la de incertesa, que no pot ser d'altra manera que amb CREENCES.


Joana, jo també m'els crec els homes del temps. és la millor aproximació al temps que farà que tenim. encara que a
http://www.wunderground.com/
deu n'hi do també :-)

Pilar ha dit...

L'única cosa que sabem amb certesa és que tot el que neix mor i que el dia dóna pas a la nit i viceversa.
La resta, depèn d'un munt d'incerteses que calen de dosis de fe, com tu dius.
Ara hi ha una altra cosa que sé certa. Entrant a llegir-te, és un plaer i un sortir plena de reflexions que no cauen en terra eixorca.

Dan ha dit...

Però hi ha diferents menes d'actes de fe. Els que pugi fer jo, sense cap dada ni cap model no es poden comparar, de cap manera, amb els dels homes del temps, que parteixen de dades, models i coneixements sobre la mecànica atmosfèrica. El meu seria un acte de fer pur. El dels homes del temps no es basa únicament en la fe. Potser mereixeria un altre nom.

Jesús M. Tibau ha dit...

necessitem aquests actes de fe com el coix necessita del bastó.
Ens volem sentir segurs, saber que algú ens guia

sànset i utnoa ha dit...

El nostre instint ens ajuda en forma d'actes de fe o diga-li com vulguis. Ho entenc com percepcions extrasensorials que intenten guiar-nos quan no sabem alguna cosa però la volem saber.

M'ha agradat molt com ho has escrit!

Utnoa

Agnès Setrill. ha dit...

Crec més en els coneixements que s'han aconseguit gràcies a estudis, en la intuïció femenina...
i en la "Llei de Murphy", també!!!
:-/

kika ha dit...

Pilar, que tot el que neix mor, CREC que si, pel que anem veient :-)
que el dia dona pas a la nit, fins ara ha estat així, per tant, CREC que seguirà passant, però vés a saber :-)
suposo que en general, per diferents coses calen diferents dosis de fe.
gràcies per la floreta :-D

Dan, tens raó, en cada situació concreta, depenent de la incertesa que ens envolta, hem de fer actes de fe diferents graus. com deia la Pilar, en diferents siutacions es necessiten diferents dosis de fe.
però jo no CREC que tu facis mai un acte de fe sense cap dada ni cap model. sempre ho expliques tot molt ben fonamentat. com que sempre tens dades i models, l'acte de fe que has de fer normalment és mínim. en canvi els teus lectors fem un acte de fe respecte a tu quan et llegim
:-)
jo no hi sé trobar noms diferents, perquè ho veig igual.


Jesús, sinó la vida seria molt pesada i complicada. molt cansat i confús :-)


Utnoa, segurament algún instint de supervivència ens guia a fer servir una estratègia així. bona idea :-)

kika ha dit...

Agnès, els nostres comentaris s'han creuat. creure en totes aquestes coses allibera de la responsabilitat de trobar una resposta o una explicació personal per cada cosa, no?

Jordi ha dit...

L'home del temps, quan s'equivoca, l'endemà sempre diu que recordem que no hi ha res segur i que tot són previsions! No són matemàtiques de les de 2 i 2 fan 4. Jo sempre me'l crec i el que diu va a missa. Si diu que plourà, servidor agafa paraigües. Si diu que farà fred, servidor s'abriga. És de les poques persones que em crec i m'escolto...

kika ha dit...

Jordi, per això he triat aquest exemple, perquè a aquest normalment tots ens el creiem :-)

Clidice ha dit...

ens passem mitja vida fent el que en creiem actes de fe, que només són decisions preses basant-nos en la nostra experiència i l'observació, però de les que no en som conscients. Els actes de fe purs no donen garantia de supervivència i, no ho oblidis, nosaltres som un organisme supervivent :)

PS ha dit...

Bon dia Kika, ara mateix la il.lusió em fa dir que està nevant a la vora del mar.La lògica em diu que no, que no és més que una boira pixanera...
El que és cert és que no hi ha cap veritat absoluta, ni la de´n Tomàs Molina amb el Meteosad i les isòbares, per sort!
Però també l´escolto atentament, no fos cas...

kika ha dit...

Clidice, els actes de fe purs? vols dir que n'hi ha de mes purs que altres, o et refereixes al que deien la Pilar i el Dan: que hi ha actes de fe de diferents nivells o graus?

Pais secret, segur que no és neu? no fa prou fred? :-) ja està bé deixar volar la imaginació a vegades, i d'altres vegades està bé escoltar l'home del temps, per i un cas :-)

Clidice ha dit...

Per a mi Kika un acte de fe "pur" vol dir del tot irracional. Imagina't que et creus que si et poses al davant d'un camió amb la mà estesa i el camió a tota velocitat el pararàs. Això és un acte de fe "pur". Imagina't que et creus que, per si de cas el camió no té en compte la teva fe, després aniràs al paradís amb un Déu i uns angelets. Un altre acte de fe "pur", no basat en l'experiència acumulada i en la lectura inconscient dels distints inputs que ens arriben. :)

Joana ha dit...

Com molt bé dius, són actes de fe, les previsions són això, actes de fe basats en l'experiència i passats a un model matemàtic. Si tot es comportés com diu el model seria molt avorrit, no hi hauria lloc a la sorpresa.

kika ha dit...

Clidice, d'acord que hi ha actes irracionals que poden fonamentar-se en actes de fe, com tu molt bé expliques. el que jo volia dir és que fins i tot tenint en compte la màxima racionalitat necessitem fer actes de fe. perquè hi ha moltes coses que no podem explicar completament.

Joana, la incertesa amb la què convivim és el que fa que la vida sigui interessant. i els actes de fe són els que ens permeten una vida una mica relaxada :-)

Trini González Francisco ha dit...

Be..., de moment plou :)

Anònim ha dit...

ja m'estas buscant?? no deixis de fer-ho. És un consell de dona a dona.

La teva blocaire invisible.

kika ha dit...

Trini, plou i plourà... i aquest vespre vaig al futbol a veure catalunya-argentina... passades per aigua segurament! :-)

AnònimA, ja fa dies que et busco :-)
ara provaré amb aquesta nova pista. gràcies pel consell :-)

sànset i utnoa ha dit...

Jo aposto per creure les prediccions de l'home del temps perquè, quan les faig jo, la probabilitat d'encert es redueix encara més...

*Sànset*

kika ha dit...

Sànset, per això el tenim l'home del temps ! :-)