dissabte, de maig 19, 2012

stardate: endevinant el futur


quanta estadística i probabilitat s'ha de saber per poder predir el futur número del primer premi de la loteria de nadal? és impossible. encara que la determinació d'aquest número només depèn de qüestions de probabilitat, per molta que se'n sàpiga no el podrem endevinar mai.
quanta política s'ha de saber per poder predir el resultat d'unes eleccions? a vegades sembla que no cal haver estudiar gaire per endevinar el que passarà. de totes maneres els resultats de les eleccions depenen del que decideixi votar la gent. saber què passarà abans de que la gent exerceixi el seu dret al vot sembla un contrasentit amb la llibertat individual de votar. però quan es percep un sentiment generalitzat de la societat a favor o en contra d'algun partit, tenim la sensació que podem endevinar el resultats de les eleccions. ara bé, fins i tot en els casos on sembla més clar que es pot endevinar podem equivocar-nos. ja que qualsevol esdeveniment inesperat a l'últim moment pot fer canviar la decisió de la majoria de la gent, com ja s'ha vist en alguna ocasió.
quanta economia s'ha de saber per poder predir el els valors de les variables econòmiques en el futur? jo diria que aquest cas cau en mig dels dos anteriors. per una banda les condicions econòmiques del futur depenen de les decisions que prenguin un munt de gent amb interessos molt diversos (consumidors, empresaris, polítics, multinacionals, bancs, sindicats, inversors, especuladors, ...). els valors futurs de les variable econòmiques depenen de tantes coses, que és impossible que algú les pugui tenir totes en compte i pugui calcular el que passarà. per això és molt més difícil que fer prediccions sobre els resultats de les eleccions. de fet jo diria que la seva dificultat s'assembla més a la de voler endevinar el número de la grossa de nadal.

o sigui que de tota aquesta gent que fa declaracions contundents sobre el futur de l'economia jo dira que són tan poc fonamentades com les d'aquells que abans de nadal estan segurs que aquest any sí que han comprat el número que tocarà.

5 comentaris:

El porquet ha dit...

Si es comencessin a demanar responsabilitats (socials, econòmiques, legals, penals, etc) potser s'acabaria aquest joc del "cuento de la lechera". Sembla que no vegin que estan jugant amb els diners de la gent, amb el seu futur, amb les seves famílies.

Em fa fàstic i em provoca vomitera, certament.

MARTELL DE REUS ha dit...

No hi ha cap pronòstic econòmic que digui que a curt o mig termini lligarem els gossos amb llangonisses. Tots coincideixen que tenim un futur molt fotut.

Elfreelang ha dit...

coincidim...no hi ha cap bola de cristall.... ni el FMI ni el banc de les espanyes van endevinar res....valdrà més que anem comprant un dècim de loteria

sargantana ha dit...

a la fi..ni ens toca la grossa ni tenim bons dirigents...
casummmm

miquel ha dit...

Un petit detall, kika. Quan enumeres consumidors, empresaris, polítics etc., afegeixes també especuladors. La qüestió és, segons jo ho veig, que els especuladors són una categoria superior que engloba tota la resta, cadascú amb un percentatge diferent, és clar.