diumenge, de desembre 21, 2008

stardate: incertesa o risc

les situacions de risc i els situacions d’incertesa són diferents.

estem en una situació de risc quan sabem del cert quines són les probabilitats amb les que les diferents alternatives es poden produir. i en canvi en una situació d’incertesa no sabem aquestes probabilitats. podem intentar endevinar-les, però el que obtindrem seran estimacions subjectives de les probabilitats que voldríem saber.

si tenim un dècim de loteria, abans de que es realitzi el sorteig estem en una situació de risc, ja que dividint el número de dècims que obtenen premi pel número de dècims que es venen podem calcular exactament quina és la probabilitat de que ens toqui.

dividint el nombre de declaracions de la renda que hisenda diu que revisarà pel nombre de declaracions de la renda que s’han fet en un any podem calcular exactament quina és la probabilitat de què ens descobreixin aquell ingrés que no hem declarat. també estem en una situació de risc.

en canvi, si un dia al vespre estem a casa esperant que arribi el fill que ha sortit amb els amics, estem en una situació d’incertesa, ja que no som capaços de calcular la probabilitat amb la que arribarà sà i estalvi.

si hem sol·licitat un lloc de treball i estem esperant que ens diguin si ens contracten o no, també estem en una situació d’incertesa, perquè no podem estar segurs de quins criteris faran servir per a prendre la decisió, que seria el que ens permetria fer el càlcul de probabilitats.

en les situacions de risc tenim clares les causes de l’atzar i el podem definir exactament. en canvi en les situacions d’incertesa la component aleatòria té moltes causes i molt complexes; normalment no som capaços de determinar-ne els efectes i sovint no aconseguim ni la llista completa de les causes.

en qualsevol cas, tant les situacions de risc com les d’incertesa d’entrada ens fan patir. i segurament no serem capaços de notar cap diferència entre el patiment que provoca el risc i el que provoca la incertesa mentre els estem vivint. tots dos els trobem igual d’incòmodes, ens creen tensió, preocupació, ens posem nerviosos, impacients. és a dir, tenim la impressió que el no saber segur que passarà fa que ens trobem pitjor del que estaríem si el risc o la incertesa ja s’haguessin resolt.

quan finalment la incògnita es resol i el risc i la incertesa desapareixen ens sentim millor o pitjor que abans depenent de si el resultat ens ha estat o no favorable. però en qualsevol cas, s’hi afegeix una sensació de buit. el buit que ha deixat la desaparició de la tensió que patíem, com una ressaca que d’entrada distorsiona els efectes dels resultats obtinguts.

incertesa o risc, és igual...

5 comentaris:

Agnès Setrill. ha dit...

A mi em passa, que quan s'ha acabat el risc, si els resultats son negatius, el disgust passa ràpit, no cal fer-se preguntes,del perquè, etc,s'ha acabat.
Però si la incertesa també acaba en resultat negatiu,em faig moltes preguntes. No se perquè!

kika ha dit...

doncs a mi em sembla que amb les coses que no estan sota el nostre control no cal capficar-s'hi....ja tenim prou feina amb les que si que depenen de nosaltres!

kika ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
MARTELL DE REUS ha dit...

A mi sempre m'ha agradat una certa dosi de risc, en canvi no suporto la incertesa.

kika ha dit...

doncs et dic al mateix que a l'agnès!