dilluns, de maig 27, 2013

stardate: consulta o referèndum

quan estàvem preparant la consulta per la independència a nivell municipal, una de les noies de l'equip estava embarassada. com que va durar molts mesos tot l'equip vam anar fent un seguiment de l'embaràs. no sabíem si seria nen o nena. quan algú li preguntava a la mare si tenien pensat el nom ella sempre deia: si és nena és dirà consulta i si és nen es dirà referèndum. ens feia molta gràcia.

però les ironies només tenen un deu per cent (com a màxim) d'ironia, la resta va en serio. i de fet hi havia raons de pes darrera d'aquest comentari. per una banda la intensa dedicació de tot l'equip durant mesos per poder assegurar l'èxit de l'esdeveniment. per altra banda la confusió que impera sobre les definicions de les consultes i dels referèndums.

aquesta confusió esta en part justificada pel poc ús que el nostre sistema democràtic fa d'aquests tipus d'instruments, i per altra banda per la manipulació de la informació que les governants ens fan arribar. per exemple, el canvi que s'ha proposat en la definició de referèndum al diccionari oficial espanyol. abans hi deia:


Referéndum
(Del lat. referendum, gerundivo de referre).
1. m. Procedimiento por el que se someten al voto popular leyes o decisiones políticas con caràcter decisorio o consultivo.


i a partit del 2014 hi dirà:

Referéndum
(Del lat. referendum, gerundivo de referre).
1. m. Procedimiento por el que se someten al voto popular leyes o actos administrativos cuya ratificación por el pueblo se propone.

abans un referèndum era un instrument per demanar la opinió del poble, o fins i tot per permetre que el poble decidís. a partir de l'any que ve només servirà perquè ratifiquem allò que ja han decidit els governants, sense explicar bé que passaria si no ho ratifiquéssim. 

les consultes o referèndums són noms que es fan servir per denominar els instruments de la democràcia directa. la democràcia directa s'exerceix quan el poble decideix directament sobre les polítiques que s'han de portar a terme, en comptes de fer-ho triant només uns representants que seran els encarregats de prendre les decisions sobre les polítiques (democràcia representativa). 

els instruments de democràcia directa es poden pensar com a complements de la democràcia representativa.
en la democràcia representativa els governants (elegits pel poble) han de decidir i portar a terme polítiques que siguin bones pel poble. per tant, han de saber què és allò que el poble vol. les consultes i referèndums les fan servir als governants per preguntar a la gent què pensa i què vol, i amb aquesta informació poden definir l'objectiu de les seves polítiques. 

3 comentaris:

Garbí24 ha dit...

abans de referèndum o consulta el primer que toca és NETEJA

Elfreelang ha dit...

darrerament assistim atònites a canvis i usos estranys dels significats de les paraules ....a mi tant m'és el nom que tingui però que ens facin ja la pregunta!!!

Anònim ha dit...

i no hauriem de fer un referendum per decidir si volem canviar el significat de la paraula referendum?