dissabte, de maig 25, 2013

stardate: els pilars de la democràcia

hi ha alguns pilars bàsics de la democràcia, que l'estat espanyol insisteix en passar-se pel forro:

sobirania popular: els governants són els representants del poble. el poble els encomana el que han de fer. per això existeixen instruments com les iniciatives legislatives populars, que acompanyades de referèndums, serveixen per fer arribar als governants les preferències de l'electorat. un  estat que restringeix les possibilitats de fer servir aquest instrument, està de fet restringint la seva qualitat democràtica. un estat que prohibeix l'ús d'aquests instruments es queda sense un dels grans pilars que el defineixen com a democràtic.

resposta  a les demandes del poble: els governants són els representants del poble. el poble els encomana el que han de fer. els governants haurien de voler saber allò que preocupa a la gent, per tal de pensar i gestionar les possibles solucions. un estat que ignora les manifestacions de l'electorat, que no vol escoltar ni parlat amb representants del poble que li van a fer demandes, que fa rodes de premsa a distància sense admetre preguntes, ... té molt poc de democràtic

confiança: és un element molt important sense el qual la democràcia no pot funcionar. la confiança de la gent en els seus governants és una de les bases de la democràcia. la gent cedeix poder i diners (els impostos) als seus governants, i confien que no els defraudaran. si els governants es dediquen a mentir sobre les seves finances (casos bárcenas, gúrtel, noos, palau, pallerols, ... ), sobre l'estat de l'economia i les seves possibilitat en el futur (la crisi ja s'acaba, no ens cal cap rescat, el deute que tenim no està malament, ...), sobre les implicacions de les decisions regionals (la catalunya independent quedarà forà del sistema solar, per nombrar-ne una de sonada!), ... la confiança de l'electorat va desapareix i la democràcia es va aigualint.

memòria històrica: per que la democràcia pugui funcionar correctament és important que la gent reconegui la diferència entre els sistemes democràtics i els que no ho són, i que valorin el fet de participar en la presa de decisions col·lectives. que cregui que el sistema pot fer les coses més al gust de tots perquè tothom hi pot participar. que es possible fer-ho pacíficament i justament. en canvi un estat que no és capaç de parlar explícitament dels errors històrics, de les coses que s'han fet malament, de les injustícies comeses; que no és capaç de condemnar els propis crims, potser és que no ha entès mai que és la democràcia.