divendres, d’abril 15, 2011

stardate: repúbliques



ja ho sé que faig tard. era ahir la celebració dels vuitanta anys de la proclamació de la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibérica.

però ahir era número parell, i procuro no publicar en aquests dies. a més fa uns dies que em sento així, i no acabo de lligar cap tema de manera satisfactòria.

com que diuen que tots els sants tenen vuitada, tímidament avui m’hi vull afegir una mica.


no reproduiré el discurs de macià perquè es pot trobar a molts llocs de la xarxa normalment i a molts blogs d’ahir. però el recomano, perquè a part de ser molt emocionant, trobo que hi ha algunes coses que fan pensar molt.

  D'acord amb el President de la República federal española senyor Nicet Alcalá Zamora, …  em faig cárrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, …

… fem arribar la nostra veu a tots els pobles d'Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat …


llegir això m’ha fet entedre una mica les raons de totes persones que a les consultes per la independència van decidir no votar o votar en blanc perquè no els donàven l’opció federalista. d’entrada l’opció de formar part d’una federació espanyola amb l’espanya actual no la trobo gens atractiva. tot el contrari. però si de la part espanyola hi hagués bona voluntat potser sí que llavors es podrien reproduir les circumstàncies que fa vuitanta anys van inspirar per escriure aquestes línies.

9 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Poques veus hi ha a Espanya actualment que parlin de federalisme, i tot i que fossin més, no es pot evitar mirar amb recel un federalisme a l'espanyola. Crec que aquest tren ja ha passat...

Mr. Aris ha dit...

El problema, com tot, es que ser nacionalista no es sinònim d'una política concreta. Son nacionalistes els d'Eta i el Pnv i crec que no tenen res a veure. El mateix passa a Espanya. Pero en contra del que es diu, la república era més partidaria d'una Catalunya autonoma que no Franco.

Josep ha dit...

Encara hem de veure i viure coses importants. L'any que ve en parlem!

L'home del sac ha dit...

Una Espanya federal és l'Espanya autonòmica actual canviant-li el nom... res més.
Per cert, en la imatge que has publicat hi ha una bandera espanyola. Sigui republicana o monàrquica, és la bandera espanyola.

Josep ha dit...

Home del Sac: això que tenim ací no és un estat federal, ni de conya!

miquel ha dit...

La qüestió que mai sabrem és qui i com seríem ara si no hagués existit la revolta del 36 i els quaranta anys següents i les seqüeles que encara arrosseguem. En fi, no s'hi pot fer res, però és una llàstima tant temps perdut. I el futur immediat... fosc i em temo que mediocre. Recorda'm que en parlem d'aquí vint anys.
Ja ho veus, encara no lligo bé :-)

MARTELL DE REUS ha dit...

El "Pin" que has posat reprodueix la bandera tricolor de la II República Española, segur que n'hi d'haver un altre molt més proper als nostres anhels.

Elfreelang ha dit...

Hi estic d'acord!
el federalisme és absurd si la voluntat de ser-ho és només d'una banda...

kika ha dit...

Carquinyol, si no canvia molt no hi ha res a fer!

Aris, si els tenim sempre contra catalunya, passi el que passi no serà bo!

Josep, tan de bo siguin bones!

home del sac, bé avui només parlàvem de la república. només he seguit el fil ...

Josep, ni federal ni res, és una enganyifa!

pere, t'ho recordaré pere, en pots estar segur!

Martell, el que deia a l'home del sac, avui només he intentat seguir el fil dels blogs d'ahir.

elfreelang, doncs sí!