dilluns, de gener 11, 2010

stardate: la notícia del dia

hi ha un proverbi que em sembla que és xinès que diu:

quan el dit assenyala la lluna l’idiota es mira el dit

aquest matí mentre escoltava la ràdio hi he pensat.

la noticia del dia sembla ser la descoberta de les causes de l’incendi d’aquest estiu a horta de sant joan on van morir cinc bombers.

es veu que d’entrada la versió oficial va dir que la causa de l’incendi havia estat un llamp. després van obrir una investigació, i ara que se n’han fet públics els resultats, la versió oficial diu que va ser provocat per dos nois que ja han estat detinguts.

però la raó per la qual això és la noticia del dia són les reaccions dels partits de l’oposició dient que el tripartit va mentir.

crec que les morts dels cinc bombers no tenen res a veure amb les causes de l’incendi ja que la feina dels bombers és tractar d’apagar incendis, independentment de les causes que els hagin provocat.

el que s’hauria d’aclarir és la causa de la mort dels cinc bombers durant l’incendi. això és el que deuen voler saber les famílies de les víctimes. això és el que l’administració hauria de voler saber per tal d’evitar que torni a passar en el futur. això és el que de manera indirecta sembla que reclami l’alcalde d’horta de sant joan. però d’això no n’he sentit parlar ni al tripartit, ni a l’oposició, ni als mitjans de comunicació.

això ha estat el que m’ha fet pensar en el proverbi oriental:

quan el dit assenyala la lluna l’idiota es mira el dit

qui són els que es miren el dit?

són només els polítics?

són només els mitjans de comunicació?

o som tots?


---------------

fa un any vaig explicar una història que des que la vaig sentir per primera vegada mai l'he oblidat.



22 comentaris:

Jordi ha dit...

La lluna, segurament és aquella lluna de València que se sol dir! Doncs estan tots mirant la Lluna de València!

Elfreelang ha dit...

bona reflexió...malauradament sembla que som tots i totes qui ens mirem els dits!

òscar ha dit...

Tothom, polítics i no polítics, hauriem de llegir (i aplicar) molt més sovint alguns d'aquests proverbis.

Mon ha dit...

m'agradat molt aquest post que el comparteixo 100 x 100

Carquinyol ha dit...

Realment és primordial saber què, perquè i com va passar. Ara bé, a mi no em fa cap gràcia veure que el Govern es dedica a mentir als ciutadans... o almenys a no contar-los tota la veritat.

MARTELL DE REUS ha dit...

Si finalment es confirma que l'incendi és fruit d'una actuació premeditada, o sigui no fortuita, per pert dels dos detinguts, crec que el càstig hauria de ser exemplar.

kika ha dit...

Jordi, sí que deu ser la lluna de valència! :-)

Elvira, és fotut, eh? ara a més he sentit que demanaran unes indemnitzacions majors ... jo no entec res de res .... i sembla que ningú vol entendre res de res ...

òscar, però si és tan clar que sense proverbi és veu! com es poden confondre d'aquesta manera?

Mon, i com és que no ho veu ningú més. a la ràdio segueixen amb la mateixa cançó tot el dia!

Carquinyol, d'acord que no haurien de dir mentides, però en això no hi ha res a fer... perquè no hi ha manera de controlar-los. només sabem que ens han enganyat quan ho han fet molt malament, quan ho fan bé ni ens enterem!

Martell, el càstig per haver provocat un incendi sempre hauria de ser exemplar. tant si hi ha víctimes com si no.
quan hi ha un incendi, sempre s'haurien d'investigar les causes, tant si hi ha víctimes com si no.
quan hi ha víctimes s'ha d'investigar què ha fallat, quina actuació va fer que morissin aquells bombers, independentment de quina hagi estat la causa del foc.
i d'això ningú en diu res i a ningú no li interessa.
aquesta és la paradoxa!

Joana ha dit...

Les causes de l'incedi i qui o què el va provocar és una cosa i perquè es van morir cinc bombers és una altra causa. Si ha estat provocat, ja tenen els "assassins"? i sinò? jutjarem el llamp? És ridícul, i tots a donar-se les culpes, no entenc res!

kika ha dit...

Joana, clarament és ridícul tot el que estan fent i dient. als que han d'investigar són als caps de bombers o a qui sigui que dirigeixi les operacions per apagar incendis. aquest són els que van fer alguna cosa malament que va provocar que morissin els bombers.

J ha dit...

darrerament me n'adono que escric deixant-me les majúscules, n'era conscient i ho feia per mandra d'apretar la tecla. m'ha costat un xic, però, descobrir d'on m'ha vingut la influencia. afortunadament tot s'acaba descobrint.


Salut!

kika ha dit...

Joan, no em diguis que s'encomana? :-) jo també vaig començar per mandra d'apretar al tecla...i després ja no hi va haver remei! :-D

Clidice ha dit...

Penso com la majoria que són dues causes diferents i que la mort dels cinc bombers mereix una investigació a part, que probablement també s'hagi dut a terme (si no s'ha fet és que som encara més barroers que no ens pensem) :(

Striper ha dit...

El que es clar que sio els que manen es cordinen tant malament 2 Apañados vamos".

Joana ha dit...

És per "flipar" i les famílies patint...
Quins nassos home!

kika ha dit...

Clidice, avui a catràdio han dit que a l'informe hi diu alguna cosa respecte a què va causar la mort dels bombers, però només un moment, de seguida han continuat en si el llamp sino el llamp. i a rac 1 res de res, han seguit igual que ahir!

Striper, és que de polítics n'hi ha que no tenen gens de vergonya! i els altres en tenen molt poca! :-)

Joana, tenen una barra que no se la poden acabar... i com pot ser que ningú que es faci sentir els planti cara? de fet, no sé perquè m'ho pregunto això?

Clidice ha dit...

Acabo d'escoltar l'editorial del Manel Fuentes i pràcticament ha demanat la dimissió d'en Baltasar, d'en Saura o dels dos alhora. Si tinguessin una mica d'honestedat ho farien, al cap i a la fi representa que en són els campions no? en les properes hores veurem si els ciclistesxupiguais són tan honestos com presumeixen.

sànset i utnoa ha dit...

A molts, que se'n morissin o no tant els va fotre, i tant els fot. Ho empraran per traure'n rèdit polític i ballaran sobre els cadàvers, si cal.

Jo recordo un proverbi d'un parell de paios de Sau que deia, més o menys; "als fills de puta -amb perdó- [...] que els tallin les mans".

*Sànset*

Josep B. ha dit...

Crec que en aquest tema s'estan barrejant les coses, si hom conduint te un accident on mor una persona és responsable d'aquella mort. Si aquells dos brètols van fer el ganso i van provocar un incendi, són responsables directes de la mort dels cinc bombers, sense incendi els bombers estarien vius.

Efectivament s'ha de veure que va fallar perquè a l'incendi es perdessin aquestes vides, però cal recordar que no estem parlant d'uns obrers enfilats a una bastida mal posada sinó de gent que dins la seva feina el risc de l'inevitable és extrem i no sempre es pot predir.

Quant a la discussió política sobre el primer informes l'únic que es pot dir és que no porta enlloc, donat que no era pas un informe de bombers ni mossos i sols parlava de causa més probable, a més als mossos ja els hi va anar bé desviar l'atenció mentre enxampaven els causants.

kika ha dit...

Clidice, i tant que haurien de dimitir, però no per culpa de la teoria del llamp, sinó perquè son extremadament ineptes!
saps aquell que diu que un home de nit estava buscant alguna cosa sota la llum d'un fanal del carrer; què busques? una clau? t'ha caigut per aqui? no, l'he perdut més amunt però aquí és l'unic lloc on hi ha llum!
son així però pitjor!


Sànset, aquest proverbi me l'hauràs d'explicar....que no l'entenc!

Josep, doncs mira, jo sí que entenc aquest cas com el d'uns obrers enfilats a una bastida mal posada.ja que com molt bé dius, la feina dels bombers és apagar focs, tot tipus de focs, els accidentals i els que causats per pocavergonyes.
com la policia que està per a protegir-nos de tot també: accidents i dolenteries.
i com tants altres oficis tenen riscos.
i com en tots els oficis aquests riscos s'han de voler minimitzar. i això ho hauria de fer el govern que n'és el cap. i si el govern no se'n preocupa... mal rollo segur.
perquè o és que són tan ineptes que no ho saben veure o és que n'amaguen una d'encara més grossa de la que han descobert.
has vist 'cortina de humo'? doncs això!
sinó de gent que dins la seva feina el risc de l'inevitable és extrem i no sempre es pot predir.

Anònim ha dit...

Tant govern com oposició han tingut una actitud lamentable en aquest afer. Els primers per haver menystingut la gent de la zona que insistien que la teoria del llamp era impossible. Els segons, per a pretendre fer electoralisme amb la qüestió. Amb tot, cap d'ells semblen recordar els morts que va causar l'incendi. Per ells i les seves famílies haurien de msotrar més respecte i consideració.

rits ha dit...

estic completament d'acord amb tú. de vegades molta gent s'oblida del més important, les persones.

kika ha dit...

Albert, no només ells, ni els mitjans de comunicacio han estat capaços d'adonar-se de l'error. com pot ser que ningú s'hagi plantejat el tema que de veritat és important?

rits, no crec que sigui perquè els importin altres temes només, que si que és cert, però és que demostren que són inútils totals!