dijous, de gener 29, 2009

stardate: s’ha de triar

imagina que estàs en un concurs tipus ‘un, dos, tres, ...’

t’ofereixen tres capses i n’has de triar una.

et diuen que en una de les capses hi ha un milió d’euros i a les altres dues no hi ha res.

en tries una i després el presentador o la presentadora obre una de les capses que no has triat i et mostra que en aquella capsa no hi ha res (sempre hi haurà un capsa buida entre les dues que no tries).

aleshores et dona l’oportunitat de canviar la capsa que has triat per la que no havies triat d’entrada i encara està tancada.

per tant, has de triar si canviar la capsa o quedar-te amb la que has triat inicialment.

que faries?

canviaries la capsa?

o et quedaries amb la teva elecció inicial?

una de les estratègies és clarament millor que l’altre.

quina?

la resposta aquí és o blanc o negre... no s’hi valen els grisos... com sempre!

6 comentaris:

Agnès Setrill. ha dit...

Calla,calla! Ara el meu "disc dur" ha trobat les imatges de la Maira fent aquesta mena de tortura psicològica!..... Quins nervis!

Però m'he fet gran, i ara crec que el millor és no canviar d'opció.

Anònim ha dit...

Canvio de capsa, per probabilitats!
Agnès, quina sort que tens de recordar només la Maira, a mi em recorda el Kiko Ledgard...

Dan ha dit...

Canviar, canviar! Sempre canviar!
Que es foti don Cicuta
Augmentes un 30% les probabilitats, no?

kika ha dit...

doncs si...és cosa de probabilitats...

si ens quedem amb la capsa que hem triat en primer lloc tenim una probabilitat de guanyar el milió d’euros de un terç. ja que hi havien tres capses i només una contenia el premi. és a dir, només una de cada tres vegades que juguéssim guanyaríem.

si canviem la capsa tenim una probabilitat de guanyar de dos terços. ja que amb probabilitat dos terços a la primera capsa que triem no hi ha res, i per tant el premi per força ha de ser a la capsa que queda per obrir, ja que la tercera ja ha estat oberta i no hi havia res. és a dir, guanyaríem dues de cada tres vegades que juguéssim.

o sigui que la millor estratègia és canviar la capsa.

un exemple més clar per veure-ho és suposar que hi ha cent capses i només una té premi. en triem una i després obren les noranta-vuit capses que no tenen premi i hem de decidir si volem canviar la nostra per la que queda encara tancada. en aquest cas la probabilitat de guanyar si ens quedem la que hem triat es de un sobre cent, i en canvi si la canviem la probabilitat es de noranta-nou sobre cent!

Agnès Setrill. ha dit...

Però el premi és, a la que no s'ha obert, o la que hem triat,que tampoc s'ha obert! El resultat és que en vés de triar entre tres, ara és entre dues. No trobeu que tb es pot mirar així?

kika ha dit...

si, si, però no són dues qualsevol. un es triada a l'atzar d'entre tres. l'altre és triada tenient en compte que la tercera és buida.
imagina't que jugues cent vegades amb les tres capses. si sempre et quedes la primera, guanyaràs 33 vegades i perdràs 66 vegades. si sempre canvies la capsa guanyaras 66 vegades i perdràs 33 vegades.