divendres, d’abril 09, 2021

stardate: les sufragistes

 en 1 minut, per jordi creus (sàpiens)


1. La lluita pels drets

Amb el nom sufragistes coneixem les dones que, a partir de les darreres dècades del segle XIX, van lluitar per aconseguir els drets que els pertocaven, com el de poder votar en unes eleccions. El moviment es va iniciar als Estats Units i a la Gran Bretanya i la seva principal icona va ser Emmeline Pankhurst.


2. Una dona avançada

Tot i estar casada i tenir cinc fills va organitzar vagues de fam i va encapçalar manifestacions i actes de protesta, cosa que li va comportar ser detinguda diverses vegades. Amb ella el moviment sufragista i la lluita pel vot femení van aconseguir força popularitat. L'any 1928, la Gran bretanya va permetre votar totes les dones majors de 21 anys. Pankhurst havia mort feia poques setmanes.


3. Els estats pioners

Abans, però, el 1902, Austràlia va ser el primer estat que va permetre no només el vot femení sinó també que les dones poguessin optar a càrrecs públics. A partir d'aquí Finlàndia, la Unió Soviètica i Suècia. A Espanya no es va aconseguir fins al 1931 i a França fins al 1946. Les dones de la democràcia Suïssa no van poder votar fins al ...1971!