dimarts, de febrer 19, 2019

stardate: causa especial 3 / 20907 / 2017

Jordi Turull ha començat la seva intervenció en el judici del procés al Tribunal Suprem rebutjant la formulació de moltes de les preguntes del fiscal Jaime Moreno, i ha afegit que l'escrit d'acusació de la Fiscalia fa aparèixer el procés independentista de sobte:

"Aquest procés, en el seu escrit d'acusació, vostès el situen en el fet que un dia s'encén el llum i aterra i cau sobre taula un llibre blanc. Pam! Això no s'aguanta per enlloc."

"Els ciutadans de Catalunya no són ovelles, no són gent que està militaritzada i se'ls diu: 'Aquí, allà...' No, no és això. La gent a Catalunya, sigui independentista o no ho sigui, sigui d'extrema dreta o extrema esquerra, del centre, té criteri. Som al segle XXI. Ho dic perquè es parla de la gent en un sentit que suposa desconèixer absolutament Catalunya i el moviment independentista. El moviment independentista a Catalunya va de baix a dalt."


"Encara que s'intenti generar tensió i violència, qui ho intenti a Catalunya, ara, abans i després, és operació fracàs. La violència no va amb cap formació política a Catalunya. I ho dic perquè qualsevol partit polític, per noble que sigui la causa, només que insinuï que per aconseguir aquest objectiu es necessita una violència passiva petita, és operació fracàs. Som el país de Pau Casals, i per un relat que es vulgui introduir, ho sento, però s'entén que, per molt que es presenti la societat catalana com a violenta, aquest relat no té sentit i no s'aguanta per enlloc. És més, és delirant."

"Aquest document, al marge de disquisicions juridicoparlamentàries, és l'expressió d'una voluntat política que encaixa amb el sentit llibertari del poble, això és el que es va votar el 27 d'octubre. Era una declaració política. El Parlament fa política."

"Però segons l'argumentari de Fiscalia, això ha de servir per a tothom. Ho dic perquè en el mateix període del 2012 al 2017, el govern de l'Estat ha incomplert unes 25 sentències del TC (...) Com pot ser que aquells que ens denuncien davant del TC siguin els que estan cada dia incomplint les resolucions del TC i aquí no passa res?"

"La meva formació política té molta experiència en coses que sembla que no tenen marge en la Constitució i l'acaben tenint. Segurament molts joves no se'n recordaran ni del que és el servei militar obligatori. Ni se n'han de recordar, i la Constitució diu que hi haurà un servei militar obligatori. Ja no existeix."

"Sap què passa? Quan diem que la llei és igual per a tothom, això de posar-te el vestit de constitucionalista ha de ser una ganga, perquè et permet incomplir la Constitució quan et dona la gana. En canvi, si vas d'independentista, per una acta, una providència del TC, per una acta, no per una resolució fonamentada, no, per un acta, porto un any a la presó, per una interlocutòria."

"L'estratègia que es va seguir des del primer moment és: 'Seguem, parlem-ne'. Com deia Machado, abans de dialogar cal escoltar. No se'ns ha volgut ni escoltar, però nosaltres hi hem insistit, perquè a Catalunya la paraula 'resignació' no existeix en el diccionari polític. Anem insistint."

"No es va gastar ni un euro públic en el referèndum."

"Soc soci d'Òmnium Cultural, de l'ANC, de Càritas, de la Fundació Catalana de l'Esplai, d'Intermón Oxfam, del RACC. D'Òmnium soc soci des de fa més de 20 anys."





Raül Romeva

"No vaig marxar perquè el que hem fet és lícit, legítim i fins i tot legal."

"La Constitució espanyola en cap dels seus articles prohibeix explícitament exercir el dret a l'autodeterminació. És qüestió de voluntat política."

"En aquests moments sóc diputat al Parlament de Catalunya suspès de les seves funcions per aquest tribunal. I avui fa un any 365 dies que estic a la presó i, per tant, em considero un pres polític."

"Quan dic que sóc demòcrata, republicà i europeista, ho dic perquè poso de manifest uns valors per sobre d'una circumstància temporal. I si em permeten, una paradoxa: els qui defensem avui aquests valors tan importants ens trobem en el banc dels acusats i, en canvi, els que amenacen de forma ostensible aquests valors de l'Europa dels drets i llibertats, s'asseuen avui a l'estrada entre les acusacions."

"La sentència del Tribunal Constitucional va afectar en el més íntim de les emocions de molta gent. Si això no s'entén, és impossible comprendre per què avui hi ha 72 diputats i diputades al Parlament que defensen la independència, quan fa 5 o 10 o 15 anys eren només un grapat."

"Quan estem davant d'una situació de confrontació de legitimitats, el més sensat i democràtic és negociar. Però negociar en l'àmbit polític, no en una sala penal."

"Havien de fer política i no en van fer i van passar a vostès, els tribunals, la decisió de respondre a una qüestió que els pertoca a ells. No assumeixin aquesta responsabilitat, retornin la carpeta al lloc d'on mai hauria d'haver sortit: la política."

"Rotundament no. Mai, mai, hem fet cap incitació a la violència."

"Mai per mètodes violents i molt menys utilitzant armes. Ho dic perquè és la definició que s'utilitza per acusar-nos de rebel·lió i d'alçament. Però és que les úniques armes que hi ha hagut han estat les de la Guàrdia Civil. Cap altra. Per tant, crec que és absolutament perniciós pretendre que hi hagi un alçament quan els fets demostren exactament el contrari."

"Manifestar-no és alçar-se. De la mateixa manera que protestar no és un tumult. I que opinar no és un delicte, que jo sàpiga."