dimarts, de març 11, 2014

stardate: despropòsits


al diccionari de l'iec hi diu que són paraules o actes fora de lloc, sense sentit, inconvenients. el món m'està ple de despropòsits.

un dels darrers que m'han arribat fa referència a un ero fet per la caixa. sí, la caixa caixa. la que té tants beneficis. un dels bancs més grans de tot l'estat. imagino que tant el futur de catalunya com el de tot l'estat depen d'aquesta empresa tan potent.

doncs la caixa ha obert un expedient de regulació d'ocupació. un ero. sí, això que fa tanta por a la gent. que últimament per tanta gent és una cosa terrible. et redueixen la jornada, i el sou, o directament t'acomiaden. ningú en vol sentir parlar, ningú s'ho vol sentir aprop. 

en aquest cas la idea era acomiadar unes tres mil persones. i resulta que van sortir més de cinc mil empleats que estaven interessats en ser acomiadats. d'entrada pot sembla una paradoxa. el món al revés. com pot ser que tal com estan els nivells d'atur, gent que té una bona feina fixa demani ser acomiadada?

s'entén fàcilment perquè les condicions que oferia la caixa per acomiadament eren tan bones que els treballadors preferien agafar els diners (i l'atur!) i deixar de treballar. i segueix semblant una paradoxa. el món revés. com pot ser que tal com estan baixant els sous, gent que té un bon sou demani ser acomiadada?

la resposta és: si la gent ho tria senyal que els convé. així aquí no hi ha cap paradoxa. la paradoxa si un cas seria: com és que una empresa tan important com la caixa fa un ero? a la pagina web de la generalitat hi trobo les condicions per poder fer un ero:



Els acomiadaments col·lectius es poden practicar per causes econòmiques, tècniques i organitzatives o de producció.

Causes econòmiques: si els resultats de l'empresa s'evidencien una situació econòmica negativa, com l'existència de pèrdues actuals o previstes o la disminució del nivell d'ingressos ordinaris o vendes. En tot cas, s'entén que la disminució és persistent si durant tres trimestres consecutius el nivell d'ingressos ordinaris o vendes de cada trimestre és inferior al registrat en el mateix trimestre de l'any anterior.

Causes tècniques. Existeixen causes tècniques quan es produeixin canvis en l'àmbit dels mitjans o instruments de producció, entre d'altres.

Causes organitzatives: quan es produeixen canvis en l'àmbit dels sistemes o mètodes de treball del personal o en el mode d'organitzar la producció, entre d'altres.

Causes productives: si es produeixen canvis, entre d'altres, en la demanda dels productes o serveis que l'empresa vol col·locar al mercat.

2 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Una conseqüência mes d'aquella Reforma Laboral fantàstica aprovada pel PP i que anava a crear tants i tants llocs de feina...

Anònim ha dit...

Caram, llàstima que no sigui treballador de la Caixa per poder-me acollir a l'ero!