dimecres, d’abril 17, 2013

stardate: els bancs i els altres


"Els bancs privats funcionen ... amb els diners dels altres!

...

Els bancs aconsegueixen diners de tres maneres. Primer, inversors. Els inversors, en canvi de posar-hi diners, voldran part dels beneficis que faci el banc. En segon lloc, demanant-los a creditors, que n'esperen un retorn amb interessos. I, finalment, la tercera manera d'aconseguir diners és a través dels dipositants. Els xai..., perdó, la gent com vosaltres que posa diners al banc. Les nòmines i coses per l'estil. Per què posen els diners al banc els dipositants? Això us encantarà: per seguretat. Ha ha ha! En fi: els bancs aconsegueixen diners de tres maneres: inversors, creditors i dipositants.


Ara els bancs agafen aquests diners dels altres i bàsicament els deixen a particulars, a empreses i governs. El banc només farà negoci si els interessos que cobra per haver deixat diners són més rendibles que no els interessos que ha de pagar. Fàcil. El sistema bancari és tan fàcil com això. Per aquí demano diners als altres a baix interès. Per allà deixo diners als altres a interès més alt.

...

La causa de la crisi ha estat, bàsicament, que els bancs han perdut els diners dels altres. Ho repetiré: els bancs han perdut els  diners dels altres. Tercer cop: els bancs han perdut ...(més rialles a la sala). Van agafar diners dels altres i van invertir-los malament en negocis ruïnosos, o van deixar diners a pobres de solemnitat. La qüestió és que van perdre els diners que els havien deixat. Caixa buida. Que ningú no s'enganyi: aquest és un risc habitual dels bancs. És feina seva saber a qui deixen diners! Què passa quan els bancs no poden tornar els diners que els han deixat? Per comprendre en quin món vivim només cal veure la solució que s'hi ha trobat. Els bancs, en comptes de declarar-se en fallida, i desaparèixer (com diuen les regles del lliure mercat) han anat a parlar amb els governs i els han dit això: "L'he espifiada. No puc tornar els diners. Però sàpigues que si jo caic, tu també caus. Si jo no puc tornar els diners, grans empreses cauran, grans inversors cauran, la gent perdrà la feina, i a tu no et votaran més. O sia que dóna'm els diners si no vols caure tu també. Rescata'm o et moriràs!"

...

I això han hagut de fer els governs. Tots han hagut de trobar, com fos, diners per donar als bancs. Ha passat als EUA, a Espanya, a Xipre, a tot arreu. És a dir, quan els bancs perden diners dels altres, la solució és aconseguir més diners dels altres (a través del xantatge al govern) per poder continuar perdent diners dels altres."

això ho he extret d'aquí perquè m'ha semblat una explicació ben clara.

la continuació que hi vull afegir fa referència als bancs del nostre país. els nostres bancs han entrat en fallida perquè no els han tornat els diners que havien deixat. una part important d'aquest diners que no han estat tornats van ser deixats als governs: estatal i autonòmics. els bancs que han entrat en fallida han demanat ajuda a l'estat. i l'estat els ha d'ajudar, no els pot deixar caure, sinó cauria tota l'economia tal com diu l'escrit de dalt. per això l'estat ha demanat diners a europa, i amb aquests diners els bancs de moment sobreviuen. però i l'estat? d'on treurà l'estat tots els diners que necessita per tornar als bancs el que els deu i a europa el que li ha demanat? de l'únic lloc d'on els pot treure. del mateix lloc de sempre. de la gent que treballa, i que cada dia són menys.


5 comentaris:

miquel ha dit...

Claríssim, kika. Una altra cosa és que tothom veia, fins ii tots els qui no volien veure-ho, que aquí es construïen més pisets dels que calia... i sí, els bancs...

Creus que he de treure els diners de cat.cai o ja s'han volatilitzat?

L'ou cost ha dit...

i seguim i seguirem penjats dels bancs......

Olga Xirinacs ha dit...

Jo et dono un llibre i tu em dónes un pa.
Sense diners pel mig.
¿I al metge? ¿Què li donem al metge?
Una gallina, com feien abans.
¿I almestre?
Ja pots anar escrivint un conte exemplar.

Anònim ha dit...

dit així sembla que els bancs siguem els dolents de la pel·lícula...

kika ha dit...

miquel, no ho se... fa temps que li dono voltes jo també. i sempre acabo pensat: si els trec de cat-cai on els posaré?

L'ou cost, ens tenen ben agafats per ... tot arreu!

Olga, potser és pot intentar, però creus que ens deixarien? segur que si d'entrada rebutjéssim els diners ens els farien fer servir per llei.

pons007, els bancs si, però tan dolents o pitjors encara són els governs!