dimarts, de febrer 05, 2013

stardate: la corrupció

no m'escandalitzo quan ens desvetllen casos de corrupció. per molt que en parlin. ja fa temps que penso que la millor manera de representar la idea de la corrupció és amb un iceberg.

de l'iceberg només en veiem la punta, però aquesta només consisteix en una petitíssima part de l'iceberg. la gran part de l'iceberg està sempre sota l'aigua i no es veu.

amb la corrupció passa el mateix. els casos que acaben evidenciant-se representen una petitíssima part dels casos que existeixen de veritat. la majoria dels casos estan ben amagats, i ben lligats.

de fet, aquesta estructura correspon a la mateixa naturalesa de la corrupció. els casos que s'acaben descobrint són els dels pobres desgraciats que no han fet prou calers o no han aconseguit prou poder per comprar el silenci. en canvi els casos grans de corrupció, com que són aquells que produeixen grans beneficis tant en termes econòmics com de poder, també tenen la possibilitat de mantenir-se ocultats per sempre.

per exemple, els gran afers del vito corleone de la peli el padrino, o de la realitat com l'al capone dels intocables. no el van poder agafar mai pels danys que de veritat havia fet. perquè ho tenia tot lligat i ben lligat. només el van poder agafar per algunes evasions fiscals.

ara mateix el cas es semblant. per molt que es gastessin en confeti, el total de diners dels que parlen deuen ser misèries comparat amb el que s'han embutxacat i encara s'embutxaquen, uns i altres. tots.

6 comentaris:

Oliva ha dit...

"LLIURENS SRO.DELS COMPANYS I AMICS DEL PARTIT".......QUINES PUNYALADES TU¡¡¡¡¡ EL CARRER GENOVA TOT UN CIRC¡¡

Joan ha dit...

M'ha agradat la imatge del iceberg. Imagino el Rajoy pilotant el Titanic i dient que tot està control·lat, "salvo algunas cosas"...

Anònim ha dit...

bah, els "nostres corruptes" ni tan sols servirien ni per inspiració per fer una bona peli com els Padrinos

Agnès Setrill. ha dit...

Són pocs els que denuncien o investiguen les il·legalitats dels seus superiors.
I en comptes d'això, intenten treure'n profit també intentant pujar a l'"iceberg".

nyap ha dit...

Potser aquest boom de casos de corrupció actual es una altra oportunitat per incrementar el suport a la independència: La redacció, des de la societat civil, i prèvia al referèndum d'una constitució amb, per exemple, un sistema electoral amb llistes obertes que eviti l'acumulació de poder a les cúpules dels partits, o el redactat de normes que limitin la malversació de fons públics, o que obliguin als polítics a rendir comptes de les seves actuacions, etc. etc. faria que molta gent indecisa o contraria veiés amb mes bons ulls l'autodeterminació.

el paseante ha dit...

És un problema d'educació, de valors, d'empatia... Els diners només donen objectes i falsos afectes.