divendres, de novembre 09, 2012

stardate: els interessos d'espanya



l'interès d'espanya en posar una frontera amb la catalunya independent:

no existeix. de fet el mapa de sota demostra que si espanya posa una frontera amb catalunya només li queda el pas pel país basc per poder comercialitzar amb europa, i per tant espanya quedaria molt aillada d'europa.




l'interès d'espanya en fer entrar catalunya a la UE:

aquest sí que existeix, per les mateixes raons per les quals no li interessaria mai posar una frontera. perquè de fet, si la catalunya independent no és part de la unió europea llavors entre catalunya i espanya hi hauria d'haver una frontera.

l'interès d'espanya en negociar la secessió:

és molt gran. si espanya negocia la secessió haurà de cedir a la catalunya independent part dels fons i beneficis de l'estat espanyol, en proporció al pes de catalunya dins espanya. això és pot calcular amb el pes demogràfic o amb alguna altra variable que es consideri una mesura justa. i amb la mateixa proporció també catalunya s'haurà d'endú la part del deute públic que ara mateix està a nom de l'estat espanyol.
si espanya no vol negociar, i catalunya decideix unilateralment separar-se, aleshores catalunya es quedarà sense la seva part corresponent dels fons i beneficis de l'estat espanyol, però també marxarà sense la part del deute que li pertocaria. en aquest cas, la catalunya independent només tindria el deute acumulat per la mateixa generalitat i això el posaria entre els països menys endeutats del món. clarament aquest últim escenari, on espanya s'ha de fer càrrec de tot el deute acumulat no li interessa gens.

7 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Això és cert a un país lògic... però ja saps que els dirigents espanyols no són pas de Vulcà...

Lluís Bosch ha dit...

Com més va, menys entenc res però deu ser perquè em faig gran i la meva capacitat comprensiva minva. Tot el que llegeixo sobre aquest projecte em sembla estrany i només faig que pensar en el "1984" del George Orwell, on el poder construeix enemics exteriors per a entretenir un poble sotmès en la misèria.
El projecte independentista em sembla una maniobra orwelliana, amb tots aquests arguments econòmics que potser podrien interessar-me si jo fos un empresari, un banquer o un especulador. Suposo que per això el Mas es reuneix amb empresaris i no amb sindicats. Però no ho fa: després de destruir la sanitat i l'educació públiques, suposo que si li queda decència sap que no els pot mirar als ulls.
Quin projecte social inclou l'independentisme? El nou país serà més democràtic? Més just? Més igualitari? TV3 es dedica a promoure un país que sembla Mònaco, però no diu res dels problemes reals, tal com aquest post.
Hi ha un independentisme d'esquerres que parli d'un model alternatiu d'estat? Suposo que les CUP, és clar. Perquè d'ERC no se'n pot esperar res més que l'ànsia per recol·locar els inútils que es van quedar sense càrrec.

kika ha dit...

Car Quinyol, no passa res. si no fan servir la lògica ells s'ho perdran!

Lluís, em sembla que tens masses pors. deixa-les anar, i prova de volar lliure!

Clidice ha dit...

a Espanya no l'interessa la secessió de Catalunya. ara com ara, però, sembla que sigui la part que hi té més interès.

kika ha dit...

Clídice, òbviament! però jo assumeixo que el procés de secessió està en marxa.

Ferran Porta ha dit...

Jo també, Kika.

Lluís Bosch ha dit...

La campanya del sobiranista Mas m'ha creat molts més temors.
A títol personal, no sento cap por a la llibertat i me l'he jugada moltes vegades. No em penedeixo de cap de les meves apostes, ni tan sols de les que m'han sortit malament. Ni tan sols lamento que ara estigui a l'atur, gràcies als neoliberals que promouen el "sobiranisme".
Ara bé, aquest independentisme feixista de banderes onejant al vent em fa fàstic i molta por. Però en fi, no passa res, si la independència arriba de la mà dels feixistes jo tinc clar què cal fer.