dimecres, d’octubre 31, 2012

stardate: partits estratègics



penso que ara mateix la independència és el tema clau de les eleccions. de fet en aquestes eleccions penso que és bàsicament l'únic tema rellevant. com deia aquell: ara ens hi juguem tenir país o no tenir-ne. jo hi estic completament d'acord. i em sembla que no sóc sola. fa temps que només es parla de la independència i això és senyal de que aquest tema és el més important per molts.

si els partits també consideressin la decisió sobre la independència com una qüestió prioritària haurien de ser capaços d'aparcar per ara les seves diferències ideològiques i fer un front comú ja sigui a favor o en contra de la independència. això seria la seva millor estratègia. recomanable tant pels partits independentistes com pels que no ho són.

per dues raons. en primer lloc els permetria a tots ser consistents amb el missatge que envien. i en segon lloc per raons estratègiques de competència pels vots:

està clar que per garantir la independència és necessaria una gran majoria de diputats independentistes al parlament, com més gran millor.

degut a la (des)proporcionalitat del sistema electoral que converteix els vots en escons tenim que com més gran sigui el partit més barats (en termes de vots) li surten els escons.

per tant, la millor estratègia pels partits independentistes seria fer una gran coalició, de manera que tots els vots independentistes fossin el més efectius possible en la determinació dels escons per diputats independentistes. igualment, la millor estratègia pels partits que estan en contra de la independència seria fer una gran coalició, de manera que tots els seus vots fossin el més efectius possible en la determinació dels escons per diputats no independentistes.

d'aquesta manera s'entèn l'estrategia de reagrupament (demanar el vot el ciu, el partit independentista més gran) com a clarament independentista, i demostra que l'estrategia de la cup (dividir en comptes d'unificar) no afavoreix gens l'independentisme.

pel que es veu, aquesta no és la estratègia triada per cap dels partits que es presenten. per tant, fa pensar que, per molt que diguin, la independència no és el tema prioritari per cap partit.

4 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Ben bé així... i mira em sembla trist...

Mr. Aris ha dit...

Ciu només vol guanyar les eleccions, ja diu que "ells no parlen d'independència" i que fins el 2030 res de res. Ciu es la gran trampa i aquestes eleccions son una gran mentida.

kika ha dit...

Carme, si, noia, fa ràbia tot plegat.

Aris, per ara, aquestes eleccions són tot el que tenim. i el millor que podríem fer és aprofitar-ho. i si no ho fan els partits polítics ens hi haurem de posar la gent del carrer!

rits ha dit...

Crec que una coalició seria un error. Cadascú amb el seu programa i treballar plegats. Xò coalició només portaria a manar el més poderós.

Sempre he pensat que quan més diferent és el parlament més just és el que es decideix. Més lent, si, xò més just xq es debat i discuteix.