dimecres, de setembre 07, 2011

stardate: l’actualitat tal qualdesprés de sentir i llegir tantes rucades sobre el tema, en trobo un que posa les coses al seu lloc: el vicent partal a l’editorial de vilaweb d’ahir

El tribunal Suprem espanyol ha engegat una gran operació contra la immersió en català, en resposta a la demanda de tres famílies del Principat, que volen que els seu fills siguen escolaritzats en espanyol. Contràriament, aquest curs 125.953 alumnes valencians han vist denegada la seua demanda de ser educats en català. La diferència fa mal i ensenya ben clarament on és el problema. 

Les dades són d'Escola Valenciana: Informe de Matriculació, sobre el curs que ara comença. El document diu exactament que el 61,2% de les famílies valencianes demanen que els fills siguen escolaritzats en la nostra llengua i, en canvi, la Generalitat solament ofereix places al 33%. I cada any n'ofereix menys. 

Parlem de la mateixa llengua. De les mateixes llengües, per a ser exactes. Si l'alt tribunal tingués voluntat de defensar els drets dels pares i la igualtat de les llengües, 125.953 alumnes haurien de pesar clarament molt més que no tres, quatre o cinc. Però no és el cas. Escandalosament no és el cas. 

I no és el cas perquè, al tribunal, no li importa ni la igualtat de les llengües ni els drets dels pares. Al tribunal, únicament li importa de remarcar i blindar la supremacia de l'idioma espanyol per damunt del català i de fer recular dècades de normalització en favor de la imposició de la llengua castellana. Aplicar, en definitiva, allò que es desprèn de tota l'arquitectura legal de l'estat, començant pel nefast article tres de la constitució. Que aquest és el problema de debò: la constitució. 

4 comentaris:

Clidice ha dit...

Davant de tanta claredat, vénen ganes d'anar-se'n a un racó a plorar. Sembla que no s'hagi d'acabar mai tanta ignominia.

Joan ha dit...

Fa dies que miro de contenir les ganes d'escriure del tema perquè estic massa encès. Les dades no importen gens, només la conquesta.

Elfreelang ha dit...

En Vicent Partal em mereix tot el respecte...si amb tres famílies n'hi ha prou, jo tinc una idea ajuntem-nos quatre o cinc i posem un recurs a l'Estat ...ens faran cas?

kika ha dit...

precisament pel marl rollo que tot això genera, i pel mal humor que em fa venir, vaig decidir no escriure res. però quan m'ho vaig trobar fet, i tan ben fet, no em va costar fer-ho (una mica més) públic.