diumenge, de març 27, 2011

stardate: antidemocràcia ii



després d’un primer intent de fer una llista de característiques antidemocràtiques de la manera de fer típicament espanyola, em quedo amb una constatació:

és defineix molt millor com a democràcia dictatorial que com a dictadura democràtica (ara mateix ja no perquè, però això és el que em va inspirar el comentari del garbi)

i a la llista d’exemples que jo proposava:

la llei de partits i la manera com s’aplica.
la prohibició de consultes populars i referèndums.
la negació del dret d’autodeterminació.

n’hi podem afegir uns quants més:

sistema judiciari: la falta d’imparcialitat dels tribunals de justícia, tot i que hauria de ser una de les seves condicions necessàries.

la inconsistència democràtica en el disseny dels procediments: com és pot primer demanar a la gent si li sembla bé l’estatut i quan la gent ja l’ha aprovat llavors decidir que no és legal. això potser més aviat és degut a la incompetència, no? (aquest dos primers punts estan inspirats en el comentari ofert per l’elfreelang)

"tots els politics són iguals", en un intent prou reeixit de fer abandonar la implicació de la població en la gestió de la cosa pública. (aquest punt l’ha aportat la clidice)

el no reconèixer les diferents maneres de fer d’alguns subconjunts de ciutadans. en aquest punt hi entrarien tot elq ue fa referència a discriminacions de les diferents cultures, imposicions lingüístiques, etc... que penso que és un dels punts protagonistes però el volia deixar per a un post apart.

i en aquest últim punt potser també hi cabria:

la imposició d’un pensament únic a través de les coaccions. aquest punt me l’ha inspirat el post de referència en el comentari del pere, i les explicacions que em fa arribar. el vídeo d’aquest professor és molt revelador. tant, que alguna cosa o alguna persona li ha fet venir por i ara intenta que desapareixi de l’internet (cosa bastant fútil, crec jo!)

a veure si n’aconseguim més en aquest segon intent.

3 comentaris:

Carquinyol ha dit...

· El despreci continu de llengües no castellanes, l'altre dia en Bono va deixar parlar '5 minutos' en català al Congreso !! uau !!

· El reescriument de la història, cosa de que, sovint, s'acusa a 'los nacionalistas periféricos'

· L'intent d'assimilar unes altres 'Comunidades' (que fa servir de forma continua el PP del País Valencià entre altres)

Joan ha dit...

L'argument nazioná per excelència: por mij cohone...

kika ha dit...

Carquinyol, les discriminacions diverses a les diferents cultures les volia considerar totes juntes aquí i potser més endavant desenvolupar-les en un altre post... la manera de reescriure la història crec que es un punt que és més general i me l'apunto!

Joan, hauré de pensar una manera de reescriure aquest argument, però clarament es mereix un bon lloc a la llista :-)

i uns altres arguments que se m'han acudit són:
el no voler canviar a constitucio, que va estar feta amb tants problemes, i que després de tants anys ja no te arguments que la validin,... a no ser que sigui l'argument del joan :-)

i una altra mancança democràtica que trobo és el que l'oposició no doni suport al govern. és clar, que quan és perputejar als catalans sí que ho fa. però en general això és un mal endèmic de la democràcia... no?