dissabte, de febrer 05, 2011

stardate: normalitzem-nos



crec que els governants d’un país han de tenir i mostrar respecte cap a tota la societat que governen. per això, si en un país diferents ciutadans parlen llengües diferents, els governants haurien d’entendre-les totes. és una falta de respecte que el meu president, o el que em fa de ministre no tingui cap interés en entendre’m. per tant, crec que qualsevol persona que vulgués ser representant d’espanya hauria d’entendre totes les llengües de l’estat. i qui no en sàpiga que no s’hi presenti. no té cap sentit que un polític representi una gent amb la que ni tan sols prentén entendre-s’hi. de fet, crec que el normal seria que en tota espanya tothom hagués de tenir nocions bàsiques de totes les llengües de l’estat.

per altra banda, crec que en llocs com els parlaments tothom hauria de fer servir la mateixa llengua. no s’hi valen els traductors. crec que als parlaments només hi haurien de participar aquells que coneguessin be la llengua. la raó és simple: els parlaments són llocs on la gent es troba per parlar. i han de parlar de coses molt importants i molt rellevants per molta gent. i és molt important que s’entenguin bé quan negocien, quan pacten, … el parlar és bàsic i qualsevol entrebanc o falta de domini de la llengua pot ser perjudicial.

això val tan al parlament espanyol, com al senat, com al parlament europeu. deixar parlar en català al senat és ridícul. només complica la vida de les reunions (el cost dels traductors és encara més ridícul, això ja ni ho tinc en compte). i a més posa de manifest la falta de respecte d’espanya cap a les seves llengües.  per altra banda crec que els parlamentaris europeus, tots, haurien de saber anglès. i qui no en sàpiga que no s’hi presenti. no té cap sentit tenir una responsabilitat en un lloc on no et pots entendre amb ningú.

12 comentaris:

Marta Contreras ha dit...

No hi acabo d'estar a favor, amb el que dius, perquè per discutir coses tan importants i de les que, segurament, en depèn una paraula molt concreta ben dita, cal un nivell de l'idioma molt elevat. I això no és senzill, sempre hi sortirien guanyant els que tinguessin aquest idioma com a llengua mare.

Ara, si al Senat només s'hi ha de parlar una sola llengua, perquè no escollir, per exemple, el català :)

Anònim ha dit...

Això que comentes passaria en un estat democràtic, normal i respectuós. No és el cas de l'espanyol, que destaca justament per tot el contrari.
En el fons, ja va bé que siguin així. Un motiu més per a desitjar l'estat propi.

L'home del sac ha dit...

Crec que cadascú s'ha de poder expressar en la seva llengua.

Agnès Setrill ha dit...

Doncs jo estic d'acord amb tot el que dius.

Elfreelang ha dit...

la primera part del que escrius la subscric totalment tothom a parlar les llengües que són de tots , entenc que aleshores no caldria ni traductor ni hòsties perquè al parlament de l'Estat tots els polítics estarien capacitats per comprendre l'euskera, el català i el gallec !

el paseante ha dit...

Governants? Jo en diria recaptadors. I per recaptar només els cal una calculadora.

kika ha dit...

marta, dona, és que saber parlar bé amb anglès és un requeriment bàsic avui en dia. és el mínim que haurien de tenir els nostres governants! sinó què hi fem a europa?

Albert, completament d'acord. si ens volen a dins que ens respectin. i el respecte ha de passar per aquí!

home del sac, a casa seva sí. per això quan els nostres governants espanyols vinguin aquí ens han d'adreçar en català!

Agnès, me n'alegro! perquè reconec que avui vaig una mica forta! :)

Elfreelang, és clar!

paseante, respecte? no saben ni què és! :)

Clidice ha dit...

No estic ben bé d'acord amb tu i és per una raó bàsica: les institucions, com són el Parlament i el Senat, són símbols i en els símbols cal ser molt curosos. Qui es pensi que les decisions es prenen a partir del moment que surt un representant a l'estrada és que no sap com funciona el món de la política real. Les decisions mai es prenen en aquests fòrums, en ells només es representa la presa de decisions i per això, encara més, la representació és essencial. Si un Senat o un Parlament que intenten fer visualitzar al ciutadà la totalitat de la nació, no són capaços de representar a tots els seus membres amb símbols com són la llengua, difícilment aquests ciutadans se sentiran identificats amb les seves insitucions i els seus governants.

I les decisions es prenen SEMPRE als despatxos.

Joan ha dit...

Tema complicat. A veure, hi ha dues coses ben diferents a valorar si parlem de llengües i economia.

D'una banda tenim l'elecció primària que implica que la llengua escollida és clarament predominant i té un valor superior a les altres. Perillós.
A Europa, per exemple, els alemanys podrien alegar que són qui tira del carro per fixar l'alemany. Els francesos no hi estarien molt d'acord. I és obvi que el pes d'Anglaterra no és el mateix quan ni tan sols han adoptat la moneda. Així que, perquè anglès? Que el parla més gent? Canvia l'idioma del parlament, canvia l'educació, potencia les tecnologies i en parlem en vint anys.

D'altra banda és obvi que no es pot traduir qualsevol cosa a qualsevol lloc per un tema de viabilitat econòmica. S'han proposat "corones lingüístiques" però cal definir els nivells, els límits, i no és una tasca sense interessos polítics orientats.

P.S.: En Rajoy no parla català, ni vasc, ni gallec ... Parla el Mas l'aranès?

kika ha dit...

Clidice, jo no ho he vist mai com es prenen les decisions, per tant no sé en quin lloc ho fan. però és igual. sigui al parlament o al despatx la qüestió és que ho han de parlar, i s'han d'entendre parlant, i per això és absolutament bàsic que parlin la mateixa llengua si ho volen fer bé. sinó parlen la mateixa llengua, llavors tan se val en quin lloc es prenen les decisions, hi ha risc de que no s'entenguin!
els símbols són importants, sobretot quan no hi ha res més. però si els fets demostren el respecte, els símbols no són tan importants. si tots els polítics espanyols fessin un esforç per convèncer-nos de que entenen totes les llengües de l'estat, i les fessin servir quan visiten les respectives comunitats, el 'símbol' del castellà al parlament ja no tindria el sentit que té ara!
perquè de fet el que volem és que respectin la nostra llengua!

Joan, vols dir que no es posarien d'acord en quina llengua triar a europa? si!
vols dir que no hi ha cap polític que tingui el mínim interès en aprendre cap llengua? si!
ni en demostrar de cap altra manera que li importin els votants? si!
hi estic totalment d'acord. ara bé, jo només intentava descriure el que seria desitjable... els que hauríem de demanar... d'exigir... però no està clar que ho poguem aconseguir!

Clidice ha dit...

ho sento Kika, a mi m'és indiferent que respectin la meva llengua al parlament espanyol, jo només vull que es respecti al meu país independent: Catalunya. El que facin els espanyols en realitat me la bufa. I et puc assegurar que als parlaments no es decideix res, només es fa una posta en escena per part d'unes persones que només són la cara visible dels que, realment, decideixen. Per això són importants els gestos. Els "tractes" ja els fan els que treballen de debó.

kika ha dit...

Clidice, ai! si tinguéssim un país independent!!! ... o quan tinguem un país independent!!!