dijous, d’octubre 21, 2010

stardate: els bons

no sé si són bons o no són bons, però són bons.

els socialistes diuen que són boníssims. el que està clar és que necessiten diners per a pagar les nòmines i ningú els els vols deixar. no tenen altre solució que demanar-los per favor. però estem al damunt de les eleccions. i seria un (altre) gran desastre que fessin una emissió de bons i ningú els volgués. per això han de fer un salt mortal oferint el millor interés del mercat.

els convergents diuen que són dolentíssims. el que està clar és que d’entrada un fracàs dels socialistes just abans de les eleccions a ells els beneficia molt. i a més, com que aquests bons s’han de pagar d’aquí a un any, pel que sembla els hauran de pagar ells.

doncs ja em tens als de rac 1 tot el dia parlant de lo dolents que són. i fent llistes de gent que diuen que són dolents. imagino que catalunya ràdio deu haver estat fent el mateix parlant de lo boníssims que són.

en qualsevol cas, tots els arguments que sento són superficials i purament electorals. el govern està en crisi de liquiditat? si, és clar. i ara només hi estan posant un pedaç? sí, és clar.

i jo penso que:

l’única manera que té el govern de sortir-ne és esperant que l’economia rutlli. i mentres això no passi hauran de pujar els impostos: amb bons o sense. i tot això és independent del color que governi.

aquests bons, els que es venguin, que seran uns quants, els haurem de pagar entre tots tant sí com sí. no es pot esperar que el zapatero vingui a ajudar, perquè no ho ha fet mai. per tant s’alguna manera entre tots haurem de pagar el 4.75 per cent a la gent que els compri. doncs, mal per mal, aprofitar-ho i cobrar-ne una part.

i també per un cert esperit de patriotisme, que carai. per poc que m’agradin uns i altres, no m’agrada que el meu govern tingui problemes.

per això he decidit comprar bons.


17 comentaris:

RaT ha dit...

mira... jo també he pensat fer-ho, una mica per les mateixes raons... però últimament tinc més despeses del normal i no sé si podré... però et recolzo del tot!

Ferran Porta ha dit...

M'ha agradat especialment el teu punt de vista, Kika. Parlo sobretot de la part final, d'una decisió presa en sentit de col.lectivitat; quina rara avis, avui dia!

Jo en sé ben poca cosa, de bons i companyia, i a més visquent lluny em perdo bona part de la història. El que sí entenc perfectament és quan dius que els arguments són superficials: ho entenc i et crec, és el gran mal de la política al nostre país, sense dubte.

Carquinyol ha dit...

Darrerament tota la política utilitza arguments superficials, serà per això que part dels nostres polítics va a petar a 'La Noria'

Si calen diners s'han d'aconseguir, això està clar i per això trobo perfectament normal que s'hagin emès aquests bons. Ara bé, també és veritat que, com sempre, des del Govern no s'han fet els deures, com ara una millora de la gestió, més eficiència i persecució del frau, i ara toquen les presses.

Però una cosa que em fa molta Gràcia es sentir a parlar a uns i a altres de que anem curts de calers i que ningú obri la boca per parlar de tots aquells calers nostres que van a parar al país veí i ja no tornen. I amb aquests no faria falta emetre res.

MARTELL DE REUS ha dit...

Tens raó. I per cert tota la vida he anat sentint anuncis del "Tesoro Público" oferint "Bonos de l'Estado" i ningú en diu res de res. D'aquests, això si, mai n'he comprat ni em penso comprar ja que al final diuen: "Con la garantia del Estado. Gobierno de España", que és ni més ni menys que el meu pitjor enemic.

Garbí24 ha dit...

del perdut treu-ne el que puguis, cert. Però vigila que el 4,75v no és net falta treure-li el 17% del guany per pagar els imposts. NO se si son tant bons com ells diuen doncs el resultant de tot és que deixant-los mil euros a un any ens en quedaran poc més de 39 a la butxaca nets.
Ells ho farien per nosaltres?

kika ha dit...

RaTeta, això s'entèn, és clar. jo no penso deixar fer res per comprar bons. només canviaré de lloc alguns estalvis que penso que no he de fer servir aviat.

Ferran, quan jo em miro també tinc la imrpessió de faig coses estranyes, i em veig una mica ruc. perquè ja em diràs: entre el montilla i el mas, quin tipus de confiança em generen!

Carquinyol, i tots els que s'embutxaquen ells mateixos i els seus amics millets. la mala gestió en aquest sentit no crec que canvii gaire... l'únic que pot passar és que si hi ha un govern nou es destapin corrupcions socialistes en comptes de corrupcions convergents, però el saldo total que ens tocarà pagar o canviarà gaire crec.

Martell, tant això d'aquí com allò d'allà és manipulació política. la garantia de l'estat abans de la unió monetària volia dir que si les coses anàven mal dades el govern podia fer anar la maquineta dels diners per pagar el deute. ara que no tenen maquineta de fer diners, l'única garantia que pot oferir el zapatero és emetre més deute per pagar el deute vençut... i això és exactament el que poden fer des de la generalitat. en aquest sentit som com l'estat!

garbi, la retenció pels impostos te la fan tant en l'interès dels bons com la de qualsevol altre que et paguin, per tant no és relevant a l'hora de triar entre maneres d'estalviar. i el tipus que et paguen aquí és molt més alt del que cap banc el dóna. en termes del rendiment que t'ofereixen és un negoci per qui el compri.
clarament és un mal negoci per la generalitat, i per tant en aquest sentit és un mal negoci per tots els contribuents que al final haurem de fer que els números quadrin.
és clar que ells no farien cap sacrifici per mi, però jo tampoc en faria gaire per 'ells' i menys si són aquests 'ells' i de fet no sacrifico res per ells!

Clidice ha dit...

No sé si són bons o no són bons els bons, el que si que és segur és que els hem hagut d'emetre per poder pagar els diners que ens falten perquè no ens els retornen els espanyols. Que ja és greu que per pagar la quota de "solidaritat" ens hàgim d'endeutar. I, entretant, ni socialistes ni convergents en diuen ni piu.

sànset i utnoa ha dit...

Jo, per molt bons que siguin els bons no me'ls puc "permitir". Llàstima...

*Sànset*

miquel ha dit...

i sigui el que sigui i com sigui, kika, un 4,75 % és un atractiu més enllà d'altres consideracions. Els col·locaran en un buf.

Anònim ha dit...

Si el govern s'ha vost obligat a emetre bons a particulars és perquè ni els bancs ni els mercats internacionals els presten diners. Cal tenir en compte que el rating del deute català és inferior, per exemple, al del Perú. Això és una mostra de fins a quin punt les arques estan del tot buides i de com de malament s'ha gestionat tot. Això, alhora, ha deixat al descobert el fracàs del sistema de finançament que ens deien que era tan bo.
Sobre si la gent no els comprarà, aposto que en pocs dies, gràcies a l'alt interès, s'exhauriran. A més, en cas de no completar l'emissió, les entitats financeres encarregats de col·locar-los s'han compromès a adquirir-los ells mateixos.
Pagar, de ben segur que pagaran, no crec en els que diuen que si inverteixes ho perdràs tot. Però és una bona patata calenta pel proper govern.

kika ha dit...

Clidice, del sistema de finançament autonòmic no hi ha res que tingui sentit. un govern que no té capacitat per decidir sobre els impostos no hauria de tenir capacitat per endeutar-se. si la generalitat no té diners l'únic responsable és el govern de madrit, amb o sense dèficit fiscal!

Sànset, llàstima o no! ja ho sentirem a dir :-)

pere, de fet ja han ampliat la quantitat ofertada. deu ser perquè tenen expectatives de colocar-ne molts!

Albert, els hauria de fer vergonya no veure les inconsistències del sistema de finançament, vet aquí. i en canvi tots sembla que n'estiguin orgullosos!

L'home del sac ha dit...

Precisament com que els haurem de pagar entre tots, compre-me tants com poguem, i almenys hi guanyarem alguna cosa. Entre tots els pagarem, però només alguns n'obtindrem el rendiment. Jo en penso comprar alguns...

L'home del sac ha dit...

Per cert, que no és el 4,75% el que haurem de pagar, sinó el 7,75, ja que hi ha un 3% que va per l'entitat col·locadora. Perquè ens entenguem, que la caixa, simplement per vendre'ns un bo d'aquests, ja s'embutxacarà 30 euros.

Joan ha dit...

Bons bons o bons dolents, el cert és que la idea és clara. Estem escurats. I la cosa comença a ser greu. Ja no podem viure de rentes del passat, ens l'han expoliat. No pretenen integrar-nos, pretenen dissoldre'ns.

DooMMasteR ha dit...

Venen mals temps per a la generalitat. Si les arques estan huides ara ho començarem a patir...

Malgrat tot, si puc, en compraré.

Lluís Bosch ha dit...

Sobre bons i dolents, tens raó que escoltar RAC1 acaba per cansar. Ells es consideren oberts i progressistes, però jo em vaig atipar d'escoltar les bajanades del Basté i els seus ridículs contertulis, que duen anys estripant-se les vestidures perquè tenen un govern més o menys d'esquerres (o com a mínim a l'esquerra de la rància Convergència).
I en fi, sobre aquests bons no sé pas què dir: no m'agrada cap mena d'inversió borsària. Segons un economista de qui no recordo el nom, el govern pagarà els interessos a base d'augmentar els impostos. Bona jugada, no? Al marge que hi ha un detall: la Caixa (que és qui gestiona els bons) cobra al hovern un 3% per l'operació, de manera que el cost per al govern serà del 7,48%.
Bé, fet i fet jo tornaré a votar un dels partits del tripartit, un que no és ERC.

kika ha dit...

home del sac, ben fet. cars els haurem de pagar en qualsevol cas, i si podem recuperar-ne al menys una mica, tot això que tenim.

Joan, ben cert. i si no ho poden veure és que ells estan molt malament i a nosatres no ens espera res de bo!

DooMMasteR, ben fet. no facis com el mas i el duran que no volen dir si en compraran o no!

LluÍs, qualsevol economista t'ho diria això. l'únic ingrés que tenen els governs bàsicament son impostos. i si no tenen diners els han de demanar com tothom, i després tornar-los també com tothom. i si no millora l'economia (fent pujar l recaptació d'impostos) haurà d'apujar els tipus... no tenen altra remei els paisos de la UE.