dijous, d’agost 05, 2010

stardate: propines


tots els cambrers estàven molt seriosos. correctes però molt lents. se’ls veia com a cansats. o potser es pensaven que no cobraven prou.

el que m’ha tocat a mi no era diferent.

m’ha tornar vint-i-cinc cèntims de canvi.

he pensat en deixar-li-ho de propina per animar-li el dia.

però llavors m’ha vingut el dubte. si les propines haurien de ser pels cambrers que fan un esfoç per tractar bé als clients, llavors aquest no se la mereix gaire.

si les propines ajuden a posar de bon humor als cambrers, a aquest li faria un favor.

per a què serveixen les propines?


15 comentaris:

miquel ha dit...

En la meva època de cambrer d'estiu (de nou del matí fins les dotze de la nit, set dies a la setmana i els diumenges una hora lliure per anar a missa; i els altres dies una pausa d'una hora llarga després de dinar) només servien per augmentar un sou miserable i, en alguns casos, per recordar clients generosos.

PS ha dit...

Amb vint-i-cinc cèntims li vols alegrar el dia?
Ets de bona fe, Kika!
La feina de cambrer , com la resta de feines de cara al públic, ja hauria d´implicar servir amb correcció i simpatia. No és un plus que s´hagi de gratificar a part, forma part del servei.
Una altra cosa és la realitat...

I que consti, en deixo si ho crec convenient ( cada vegada menys, vist el panorama) i segon, també he sigut cambrera.

Elfreelang ha dit...

De fet no guanyen gaire els cambrers i els fan treballar força hores al dia...suposo que les propines servien per a compensar el baix sou i aquí és un fet voluntari...en altres països te la inclouen la propina dins el preu...Jo tampoc no sé gairebé mai si faig bé o no...si el lloc és car no deixo res ( ja s'ho han cobrat prou) i si la cosa surt bona, ajustada de preu i a més et serveixen correctament aleshores potser si deixo propina...també depèn del moment ( i a un cambrer o cambrera antipàtic em sembla que no li deixaria propina)

sànset i utnoa ha dit...

Això de donar propines és ben curiós...

Jo en deixo, sempre que el preu m'hagi semblat just (o baratet, a pdoer ser...) i que el tracte del cambrer m'hagi semblat el correcte. Si el producte em sembla car i el cambrer no em tracta com considero, no en deixo.

Sé que el preu del producte no té res a veure amb el cambrer. Però si el trobo car... no ho puc evitar!

*Sànset*

Ferran Porta ha dit...

No n'estic gaire segur, per a què serveixen, però a Alemanya s'ha de deixar un 10% de cada consumició de bar o restaurant. Gens malament (pels cambrers), oi?

MARTELL DE REUS ha dit...

Jo no dono mai propina al cambrer que no vol entendre la meva llengua al meu propi país. Aloeshores en lloc de donar, demano, el llibre de reclamacions...

Lluís Bosch ha dit...

No tan sols a Alemanya: a França, fins i tot en alguns tickets ja et diu quina propina toca deixar (que no paga IVA, és clar).
A mi em sembla un costum arcaic, de l'època en què els senyors de casa bona anaven fent caritat per la vida.

Pilar ha dit...

Per a compensar un sou que et deixa indiferent davant la feina?

Anònim ha dit...

No he entès mai el sentit de les propines. El servei ja va inclòs amb el que es paga. Ara bé, si fos cambrer segur que m'agradaria que me'n deixessin!

kika ha dit...

en primer lloc vull respondre a un comentari del Xexu, que va deixar després de llegir aquest post fa un dies, quan va aparèixer per uns minuts per error mentre jo l'estava programant. llavors el Xexu va dir:

"Generalment jo en deixo quan el servei és bo, com una mena de premi. El compte mai no és barat, per tant, si pagues més, és perquè te'n vas satisfet del que has pres i del tracte, no? Si el que menges no era prou bo no et cobraran de menys en compensació. Doncs això, si es fa bé la feina, cobren, si no, doncs no."

Xexu, en primer lloc et demano disculpes de nou per la confusió que et van provocar els meus intents de programar el post. i després et felicito per tenir tan clares les regles de comportament davant els cambrers i les cambreres!

pere, ostres! quines experiències més dures. i vols dir que encara recordes els clients generosos? vols dir que les propines els van ser productives per romandre en les memòries dels cambrers ? :-)

Pais secret, tens raó que vint-i-cinc cèntims no són res. però per una banda representaven el deu per cent de la consumició que vaig fer. per altra banda, donat que no deixo mai res, representaven un gran increment sobre la meva mitja.
clarament no crec que la meva reacció pugui canviar la vida de ningú, però la qÜestió és què passaria si tothom ho fes igual. això és el que s'ha de valorar a l'hora de decidir la validesa d'una norma social, no?

Elvira i Sànset, em sembla que coincidiu. només si teniu la sensació de ser ben tractats: preus bons i bon tracte. jo crec que és lo raonable. l'estrany és que aquest tracte no es trobi gaire sovint.

Ferran, als estats units és un 15 per cent que et forcen a pagar, i t'ho justifiquen dient que els cambrers han de pagar impostos sobre una estimació de les propines que reben que es basa en aquests 15 per cent. llavors si no els deixes la propina hi surten perdent ... no sé si és una llegenda urbana o què...

Martell, si no em parlen en català ja ho tenen fotut per rebre propines per aprt meva, però encara no ho he fet mai això de demanar el llibre de reclamacions! :-)

Lluís, però igualment és voluntari pagar-ho, no? o què passa si no ho fas?

Pilar, dona, si tothom et deixés una bona propina el sou canviaria i potser ja no et seria tant indiferent, no?

ALbert, potser el que hauríem de fer a l'hora de decidir di deixar una propina o no és precisament posar-se en el lloc del cambrer ... sí, crec que això és la clau de la resposta :-)

Lluís Bosch ha dit...

Si no pagues la propina que diu la nota, senzillament et diuen que falten diners. Així de senzill.

Rita ha dit...

Cada vegada en deixo menys de propines. Quan ho faig és única i exclusivament perquè considero que m'han tractat especialment bé i això cada vegada em passa menys.

kika ha dit...

Lluís, però no et poden forçar si és que és una propina, no? ... una altra cosa és que sigui el preu del servei...

Rita, això és precisament el que molts ens trobem, i la qüestió era si començant a donar propines podriem fer que canviés, però aquesta teoria sembla que no convenç a ningú!

marta (volar de nit) ha dit...

M'encanta deixar propines. De fet, si tingués molts diners en deixaria més i a més llocs i no només en restaurants. Per mi deixar propina és dir: No només m'heu donat el que us he comprat. Altra cosa és que els preus estiguin infladíssims i a vegades això no ho puguis fer o sigui una animalada fer-ho.

kika ha dit...

marta, no m'estranya que t'agradi deixar propines si és perquè t'has sentit ben tractada... jo també voldria poder deixar-ne sempre per aquesta raó! :-)