dimecres, de gener 25, 2017

stardate: la bastarda d'istanbul



la història d'una família singular, amb unes dones molt especials n'és la trama principal. per tal de resoldre la trama viatgem en l'espai i en el temps fins al conflicte entre armenis i turcs. i tot amanit amb una bona dosi de menjars exòtics, i sobretot de filòsofia existencial.

m'ha agradat molt. és d'aquells llibres que al llegir-los van passan com si fossin una senzilla novel·leta. que tenen una bona trama i et fan sentir ganes de continuar sempre que els tens al davant i de pensar en ells quan no els tens. amb tot això a mi un llibre ja em fa feliç. però aquest llibre a més a més crea l'excusa per revel·la uns fets històrics que sovint costen de trobar en llibres. i encara, i sobretot, proposa estratègies per intentar acabar amb les herències dels conflictes (guerres, dominacions) entre pobles: com s'ho poden fer les noves generacions per superar les diferències de les generacions passades. 

com a extra bonus aquest llibre compta amb l'acusació de la justicia turca per un atempt de denigar el sentiment nacional turc, perpetrat mitjançant els diàlegs dels personatges de la novel·la. i després ens pensem que aquí sóm únics!

això sí, un avís: la traducció al català és plena d'errors i d'incorreccions


L'orella era una part del cos humà tan digna de confiança! Independentment dels quilos que t'engreixessis, les orelles es quedaven igual, sempre fidels.

Article primer: Si no trobes cap raó perquè t'agradi la vida que portes, no facis veure que t'agrada la vida que portes.

Article segon: La gran majoria de les persones no pensa mai i els que pensen mai no es converteixen en la majoria. Tria un bàndol.

Article tercer: Si no saps què triar, aleshores limitat a existir, sigues un xampinyó o una planta.

Article quart: Si no t'interessen les respostes dels altres no els preguntis res.

Article cinquè: Si no tens cap raó ni capacitat per fer res, aleshores limita't a practicar l'art d'esdevenir alguna cosa.

Articles sisè: Si no tens cap raó ni capacitat per practicar l'art d'esdevenir alguna cosa, aleshores limita't a ser.


Articles sisè: Si no tens cap raó ni capacitat per ser, alehores només aguanta.


Article vuitè: Si entre la societat i jo hi ha un abisme profund, i només hi ha un pont tremolós per anar d'una banda a l'altra, crema el pont i quedat en el cantó del jo, sana i estàlvia, llevat que el busquis sigui l'abisme.

Article novè: Si l'abisme t'atrau més que el món exterior, llença-t'hi, llença't dins de tu mateix.

Segons la tieta Banu, tots els esdeveniments importants de la història del món havien tingut lloc en dies en que es preparava ashure. Per exemple, quan Al·là va acceptar el penediment d'Adam; també quan en Yunus va ser alliberat pel dofí que se l'havia empassat, quan en Rumi va trobar en Shams, quan Jesús va anar al cel i quan Moisès va rebre els Deu Manaments.
- Pregunta-li a l'Armanoush quin és el moment més important per als armenis - va demanar la Banu, que pensava que era molt probable que fos el mateix dia del ashure.
Tan bon punt li van traduir la pregunta, l'Armanoush va contestar:
- El genocidi.
- No crec que ho puguis aplicar. -L'Asya va somriure a la seva tieta sense traduir-li la resposta.

Article dotzè: No intentis canviar laa teva mare, o més concretament, no intentis canviar la relació amb la teva mare, perquè només aconseguiràs sentir-te frustrada. Limita't a acceptar-ho. Si no pots acceptar-ho, torna a l'article primer.