dijous, de novembre 03, 2016

stardate: em dic lucy barton
“Sempre he estat a mercè de l’amabilitat dels desconeguts.” A molts de nosaltres ens ha salvat moltes vegades l’amabilitat dels desconeguts, però al cap d’un quant temsps la cosa sona suada, com un adhesiu d’aquells amb missatge que es posen al para-xocs del cotxe. I això és el que m’entristeix, que una frase tan bonica I tan certa es faci server tant i tan socint que acabi adquirint el so superficial d’un adhesiu que proclama maxims des del para-xocs del cotxe.

He après el següent: les persones es cansen. La ment o l’ànima o com sigui que anomenem aquella cosa de les persones que no és només el cos arriba un dia que es cansa, I això, he conclòs, és –sovint, gairebé sempre- la natura que ens està donant un cop de mà.

… m’interessen els mecanismes que trobem per sentir-nos superiors a una altra persona, a un alter grup de persones. Passa a tot arreu i a tota hora. En diguem com en diguem, jo crec que és la part més baixa de la nostra persona, aquesta necessitate que tenim de trobar algú que puguem menysprear.

Sóc conscient, però ara encara només a penes, d’haver fet el ridicule en certes occasions, i tot plegat es redueix sempre a la mateixa sensació de quan era petita: a la sensació que em faltava un munt de coneixements del món que no es poden acabar de suplir mai.

… ens va recorder que no sabíem mai, i que mai sabríem, el que era entendre del tot una altra persona.


“Només tindràs una història –va dir-. Reescriuràs aquesta única història de mil maneres diferents. Que la història no et sigui mai motiu de preocupació. Només en tens una.”