dijous, d’agost 21, 2014

stardate: no només paraules




esperar

vol dir restar un lloc fins l’arribada d’agú o alguna cosa i també vol dir tenir esperança. són dos conceptes molt diferents però en català només tenim una paraula. per exemple, en anglès el primer es wait i el segon és hope. pot ser que aquests conceptes els visquem barrejats pel fet de no tenir dues paraules que els distingeixin?

esperança

diu la turandot que:

Tutto il mondo l’invoca
é tutto il mondo l’implora.
Ma il fantasma sparisce coll’aurora
per rinascere nel cuore.
Ed ogni notte nasce
ed ogni giorno muore!

cel

vol dir part de l’espai que apareix com una volta circumscrita per l’horitzó
i també vol dir paradís i sojorn dels benaventurats. de nou, són dos conceptes molt diferents però en català només tenim una paraula. per exemple, en anglès el primer es sky i el segon és heaven. pot ser que aquests conceptes els visquem barrejats pel fet de no tenir dues paraules que els distingeixin?

immortalitat

com a molt pot ser una creència però no una qualitat ben definida ja que no es pot evidenciar. aquells que es creuen immortals no es poden demostrar mai a sí mateixos que ho són ni que no ho són. per molt aprop que se sentin de la mort, el fet de creure’s immortals els convenç de que no els pot passar res. l’evidència de la mortalitat només apareix en el moment de la mort, quan ja no són capaços de reconèixer-la.

vacances

allò que tots gaudim.
allò que tots anhelem.
les anhelem pel descans que prometem i les gaudim en mig d’activitats frenètiques i bullicis.
tanmateix, seria molt millor no haver-les de desitjar.
seria millor que no ens fessin falta.