dimarts, de juliol 29, 2014

stardate: tradicions?diu que el pa amb tomaca és un esmorzar tradicional d’aquí des del segle xix. en canvi els ous amb bacó és un esmorzar tradicional des dels estats units des dels anys vint del segle vint.

la qüestió és: quin és l’origen d’aquestes tradicions?

es veu que el pa amb oli és una menja típicament mediterrània des dels temps de la grècia clàssica. la idea d’afegir-hi tomaca va sorgir cap al segle xix amb la intenció d’estovar el pa que s’havia endurit després de dies d’haver-lo cuit. i també anava bé per aprofitar les collites de tomaques, que eren molt abundants.

per altra banda, els orígens dels ous amb bacó són molt diferents. cap al 1920 un fabricant de bacó va contactar un conegut publicista de l’època per encomanar-li una feina: fer una campanya publicitària per tal de multiplicar les seves vendes de bacó. és a dir: li va demanar que trobés la manera de convèncer a la gent que havia de menjar més bacó. aleshores el publicista va demanar informes sobre el valor nutricional del bacó a 5.000 metges especialitzats en nutrició. d’aquests 5.000 metges, n’hi va haver 500 que van recomanar esmorzars contuntents amb bacó com a base d’una dieta saludable. el publicista va fer servir els consells d’aquests 500 metges i els va transmetre a la població amb una campanya publicitària protagonitzada per les estrelles de hollywood del moment. amb això n’hi va haver prou per convertir els ous amb bacó un esmorzar típic i tradicional.


per cert, actualment ja hi ha qui s’ha inventat una aplicació pel mòbil que t’ajuda a determinar si hi estàs massa enganxat i que et proposa una dieta que t’ajudi a desenganxar-te.