dissabte, de maig 31, 2014

stardate: penedès



per què el penedès és una tan gran productora de vins i caves?

des dels anys d’egb que sé que el raim es un dels productes mediterrans per excel·lència: trigo, vid i olivo. i això s’explica pel clima meditarràni,i pel sòl mediterrani, que són precisament els que poden afectar el creixement i desenvolupament de les plantes.

el penedès té sòl calcari i argilós, com gran part de catalunya i probablement molta part de la ribera mediterrània en general. té le clima mediterràni com és normal, i per això li arriba aquesta brisa marinera a primera hora de la tarda que refresca les vinyes. està una mica protegida per muntanyestes dels vents del nord. per la resta el penedés és pla, no té grans muntanyes ni res de gaire especial. o al menys res que destaqui prou com que jo ho hagi notat.

aleshores em pregunto: com és que l’àrea del penedès s’ha convertit en una gran (la més gran) productora de vins? quina és la característica particular que té aquesta zona comparada per exemple amb la resta de catalunya?

i em responc: devia ser l’emprenedoria del senyor codorniu, que va ser l’introductor de la tecnologia del cava, i potser d’alguns altres com ells, que s’ho van creure, s’ho van currar, i no van tenir por de defensar les seves produccions davant del món.


perquè sinó, quina altra explicació hi pot haver?