dimarts, de desembre 03, 2013

stardate: notícies d'avui

1. l'atur.

L'atur registrat puja a Catalunya en 4.512 persones al novembre, fins als 638.344 desocupats
A l'Estat baixa per primer cop en 17 anys en un mes de novembre (-2.475), i ara hi ha 4.808.908 persones a l'atur
ARA, 3-12-2013

al novembre l'atur puja a catalunya i baixa a la resta de l'estat. 
això és la notícia. la veritat és que totes dues quantitats són molt petites. tant petites que no es poden considerar significatives, ni la catalana, i encara menys l'espanyola.
a més a més, donat que l'atur es comptabilitza amb els registres de l'inem, la taxa d'atur només reflecteix la proporció de la població activa que està cobrant el subsidi d'atur. perquè els aturats que ja no el poden cobrar no tenen cap necessitat d'estar registrats a l'inem, per tant no compten com aturats.
per tant, quan la taxa d'atur baixa només ens permet saber que hi ha menys gent registrada a l'inem. i això pot ser o bé perquè gent que estava cobrant de l'atur ha trobat feina o bé perquè gent que estava cobrant de l'atur ha acabat el subsidi.
per això, una explicació consistent amb aquestes dades és la següent: a catalunya encara hi ha gent que perd la feina i comença a cobrar de l'atur, mentre que a la resta de l'estat, els aturats fa tant temps que ho estan que ja van perdent la possibilitat de rebre subsidis.
la baixada de l'atur serà una bona notícia només si va acompanyada d'una pujada de l'ocupació. és a dir, només si alhora hi ha evidència de que s'han creat nous llocs de treball. mentre les notícies només parlin de empreses que tanquen o que redueixen personal, els números de l'atur són irrellevants.
però de totes maneres n'han volgut fer notícia



2. la corrupció.

Espanya, el segon país després de Síria on més augmenta la percepció de corrupció
A nivell europeu, se situa a la meitat inferior del rànquing de l'Índex de Percepció de la Corrupció de la ONG Transparència Internacional, per sota de Xipre i Portugal i per damunt de Lituània i Eslovènia
ARA 3-12-2013

espanya baixa deu llocs en el ranking de transparència durant l'últim any.
s'han publicat uns índex de corrupció que situen a espanya just per sota de brunei i polònia i just al davant de cap verd. i a nivell europeu per sota de xipre i portugal i per sobre de lituània i eslovènia.
com pot ser que mentre per la resta de països l'índex de corrupció és manté estable en el temps, a espanya faci aquest salt tan gran en només un any?
la corrupció no és pot medir directament ja que d'entrada no és observable. de fet només a vegades és observable.
els índexs de corrupció es construeixen a partir d'enquestes que es fan a empresaris i polítics involucrats en afers internacionals. és a partir de les impressions d'empresaris estrangers que negocien amb empreses o administracions espanyoles que es calcula l'índex de corrupció d'aquí. per tant, el canvi dràstic de l'índex de corrupció espanyol durant l'últim any només es deu al canvi d'opinió d'una gran part dels experts enquestats.
ara sabem del cas bárcenas, però fa molts anys que era el bárcenas era actiu i la gent no en sabíem res. aleshores espanya ja era un país molt corrupte, en part gràcies al bárcenas,  però com que ningú ho sabia els índexs de corrupció no ho reflectien. ara també sabem que a espanya, per molt corrupte que se't declari la justícia és molt lleu. per tant tothom sap que la corrupció surt molt barata i això només pot ser un indicador de que l'iceberg que no es veu deu ser mooolt gran.
clarament mai podrem saber del cert quanta corrupció hi ha en un país. l´únic que podem saber és que segur que n'hi ha més de la que s'ha descobert. de fet jo diria que la corrupció és com un iceberg del que només en veiem la punta. de totes maneres, el que sens dubte representa l'índex de corrupció és una mesura de la confiança de la resta del món en una administració. i per això amb aquest indicador ja n'hi ha prou per destrossar les esperances d'un país.

3. tertulians

molt sovint trobo les tertúlies dels matins a les ràdios avorrides. sempre tenen la mateixa estructura. tres o quatre persones amb diferents opinions. i cada una repeteix el seu sermó. mai ningú arriba a convèncer ningú altre. com si fos un guió de teatre. ho fan com a lloros. a vegades amb més gràcia altres vegades de manera més sosa. ho fan així que per això cobren. cada un deu cobrar per dir allò que ha pactat que diria. i ja està. és com una partida de parxís. als tertulians de seguida se'ls veu el color que fan servir, i el faran servir durant tota la partida. mai canviaran de color.
jo penso que ni la vida ni la política són com partides de parxís. que la comunicació entre la gent serveix per aprendre. i quan aprenem evolucionem, i això en pots portar a canviar d'idea. perquè clarament no podem assumir que hem nascut amb tot après!
però les tertúlies no són comunicació, són només comèdia: una representació teatral dels diferents punts de vista. serveixen per oferir a l'audiència tots els punts de vista possibles.
a una de les tertúlies d'avui hi faltava una persona: la posició unionista-pepera. per això ha estat més avorrida del compte.
de fet, com que cada vegada hi ha menys unionistes segurament cada vegada aquests tertulians són més escassos. i això potser far que cada vegada cobrin més!!!



2 comentaris:

Garbí24 ha dit...

l'atur: no és real perquè no compten tampoc la gent que està fent cursos de l'inem i tampoc la gent que tot i estar-hi treballa.
corrupció: crec que ara per ara estem a un nivell altíssim, llàstima que per això no donin premi.
transparència: crec que tenen tanta cara que es poden permetre de ser transparents, doncs tant se'ls en fot el que pensem.
tertulians: jo ja he canviat a ràdios que posin música i prou, escoltar cada dia als mateixos i matxacant els mateixos temes cansa, deprimeix, avorreix i a sobre t`hi empreneyes.

Anònim ha dit...

no hi havia enllaç pel tercer tema? pobret!