dimarts, de març 05, 2013

stardate: paradoxes continuades






quan ahir a mitja tarda vaig llegir el titular de l'ara:.
El fiscal superior de Catalunya diu que no és possible un referèndum sobre la independència
em vaig deprimir. em va agafar mal humor. vaig pensar que això era un entrebanc més en el camí cap a la independència.

El fiscal superior de Catalunya diu que no és possible un referèndum sobre la independència
Martín Rodríguez Sol rebaixa unes declaracions fetes per ell mateix a Europa Press en què assegurava que veu legítim que Catalunya aspiri a una consulta sobre el seu futur polític
ARA
Barcelona | Actualitzada el 04/03/2013 14:24 


El fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, ha assegurat aquest dilluns que no és possible un referèndum sobre la independència amb l'actual marc legal, "que comparteix, respecta i acata".

En un comunicat fet arribar als mitjans, Rodríguez Sol rebaixa unes declaracions fetes per ell mateix aEuropa Press en què assegurava que veu legítim que Catalunya aspiri a una consulta sobre el seu futur polític. "Al poble se li ha de donar la possibilitat d'expressar el que vol", deia.

"Si no hi ha solució a Madrid s'ha de veure quin àmbit de competències ens queda i què es pot fer a través d'una llei de consultes", explicava el fiscal superior, que destacava que s'ha de ser "realista" i entendre que el marc legal no inclou la possibilitat d'un referèndum.

En el comunicat, Rodríguez Sol assegura que va opinar que la llei de consultes (pendent de tramitació) permetria preguntar al poble de Catalunya sobre qüestions diferents que afectin els seus interessos, "però sense que es pugui utilitzar per esquivar les lleis vigents".


però no era cap sorpresa. d'entrebancs en aquest camí n'hi ha molts i cada dia n'apareixen de nous. i la majoria dels entrebancs són com aquest: immaterials, irrellevants. de fet no tenen cap raó ni cap fonament. només són retòrica, opinions: aquest diu, aquell pensa. però amb això ja n'hi ha prou per fer mal.

i llavors em pregunto: de qui deu haver estat la idea de publicar aquest titular? algun periodista de l'ara seguint instruccions de madrit? o algun periodista de l'ara seguint instruccions de la generalitat? en aquest cas penso que no hi ha més més opcions. en qualsevol cas: merda! se'l podien haver estalviat. perquè no diu res nou. ja se sabia. però repetir segons quines obvietats o trivialitats fa que la gent tingui més por. i no cal.

no cal perquè ja ho sabem que el procés d'independència no està escrit en cap llibre ni en cap llei. el procés d'independència encara no està inventat. però això no vol dir que no sigui possible, al revés: és de les coses més emocionants que podem fer. és una sort tenir aquesta oportunitat. el procés d'independència ens l'hem d'inventar entre tots.

a la nit, quan vaig tornar a mirar la pàgina web del diari em trobo un nou titular: El fiscal en cap català serà apartat per haver legitimat la consulta

llavors ja no entenia res. se suposa que això són bones notícies pel procés independentista. com és que a la tarda ho havia entès al revés? potser havia llegit la notícia massa depressa (massa sovint em passa això!) i no l'he entès bé. vaig estar dubtant de la meva capacitat de comprensió lectora (pensant un cop més que ara sí que l'edat ja no em perdonava) i maleint la rapidesa amb la que els diaris canvien la informació. fins que vaig trobar un link als titulars previs del diari. això em va tranquil·litzar. no era jo que estava perdent facultats.

El fiscal en cap català serà apartat per haver legitimat la consulta

Torres-Dulce destituirà Martín Rodríguez Sol per dir que el poble ha de poder "expressar el que vol"
LAURA DÍAZ-ROIG
Barcelona. | Actualitzada el 05/03/2013 00:00
No va servir de res la rectificació, ahir, de les seves pròpies paraules. El fiscal en cap de Catalunya, el conservador Martín Rodríguez Sol, serà destituït per haver considerat legítim que Catalunya aspiri a celebrar una consulta d'autodeterminació. La decisió -gens habitual- de la Fiscalia General de l'Estat d'apartar-lo arribava ahir, 24 hores després que es fes pública una entrevista concedida a Europa Press en què Rodríguez Sol assegurava que, davant del no de Madrid a permetre un referèndum sobre la independència, existeixen "altres alternatives" com la llei de consultes amb preguntes "d'un altre estil". "Aquí és on és possible jugar", deia.

Després de la polèmica causada diumenge per les seves declaracions, Rodríguez Sol va voler rebaixar les seves paraules ahir al matí. "El fiscal en cap vol desmentir qualsevol suport, directe o indirecte, a un projecte secessionista", deia en un comunicat remès a tots els mitjans. No va poder evitar, però, la contundent resposta per part de la Fiscalia de l'Estat, que, hores més tard, feia públic un altre comunicat en què anunciava que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, havia signat un decret per iniciar la destitució del càrrec al fiscal en cap de Catalunya, "després de les recents declaracions públiques".

Tarannà conservador

Rodríguez Sol, que va prendre possessió del càrrec com a fiscal en cap de Catalunya el juliol passat i que és membre de la conservadora Associació de Fiscals -també en forma part Torres-Dulce-, havia estat fins llavors fiscal en cap de Barcelona i va ser escollit per al nou càrrec per onze dels dotze membres del Consell Fiscal. L'elecció d'un fiscal conservador trencava la dinàmica de les últimes dècades, en què la Fiscalia Superior de Catalunya sempre havia estat encapçalada per un fiscal més aviat progressista. De fet, a Rodríguez Sol tampoc se'l considera pròxim a les files de CiU i, de fet, no va dubtar a retreure al secretari general de CDC, Oriol Pujol, que fes servir "la bandera" i el "procés polític" per protegir-se i justificar la seva possible imputació pel cas ITV.

A l'entrevista de diumenge, es mostrava favorable a la consulta, però deixava clar que actualment "no existeix un marc legal" per fer un referèndum sobre la independència. "Si no hi ha solució a Madrid s'ha de veure quines competències ens queden i què es pot fer a través d'una llei de consultes", assegurava el fiscal. I destacava que "al poble se li ha de donar la possibilitat d'expressar el que vol". Rodríguez Sol, però, anava més enllà i assegurava que els legisladors han de ser conscients que legislen per als ciutadans. "Han de veure si la unitat ens enforteix o ens pot portar a fer-nos més dèbils", matisava. I, en preguntar-li si defensava una reforma constitucional en aquest sentit, va contestar: "El que dic és que totes les lleis es poden modificar i que s'ha de valorar si la norma segueix responent a una realitat social o si hi ha una realitat diferent, plural, que aconsellaria una modificació".

Hores després buscava retractar-se. "Els comentaris fets a Europa Press parteixen del marc legal i comenten diferents possibilitats, que correspondrà desenvolupar al poder legislatiu", deia en el comunicat, en què assegurava que la llei de consultes mai podria ser utilitzada "per esquivar les lleis vigents". Massa tard: Torres-Dulce convocarà en els pròxims dies el Consell Fiscal perquè es pronunciï sobre la destitució, una potestat que preveu l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que estableix que el govern de l'Estat podrà destituir els fiscals en cap a proposta del fiscal general, un cop escoltat el Consell Fiscal i l'interessat.

Topades entre fiscals

Queden lluny ara les paraules de Torres-Dulce el dia de la presa de possessió de Rodríguez Sol, a qui va definir com "un home moderat i un jurista competent". La difícil relació entre Catalunya i l'Estat dels últims mesos ja havia provocat alguna topada entre els dos fiscals, malgrat el seu tarannà conservador. El novembre passat, Torres-Dulce el va desautoritzar per la investigació oberta contra el diari El Mundo per suposades calúmnies per la publicació del presumpte esborrany de la Policia Nacional que vinculava Artur Mas i Jordi Pujol amb comptes en paradisos fiscals relacionats amb el cobrament de comissions il·legals. En aquell moment, el fiscal general de l'Estat va criticar el procediment utilitzat i el fet de no haver estat informat prèviament.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va acusar ahir l'Estat de tenir "poc sentit democràtic" per haver proposat la destitució de Rodríguez Sol. "En aquest país pot arribar a passar que un general amenaci directament amb la intervenció de l'exèrcit i no passi absolutament res, i que a un fiscal superior, simplement per dir que un poble té dret a expressar-se dins de la legalitat, se li obri un expedient que pot acabar en destitució", va dir.

Mas i el fiscal en cap català van coincidir fa dues setmanes a la cimera contra la corrupció celebrada a la Generalitat i organitzada pel president de la Generalitat.


tot això no es cap novetat. fa mesos que les notícies són així de paradoxals. fa mesos que varies vegades al dia canvio d'estar deprimida a estar eufòrica respecte al procés d'independència. i això cansa i desgasta i al mateix temps dóna motius per seguir endavant. paradoxes de la vida.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

saltat la secció de política dels diaris, t'estalviaràs disgusts

kika ha dit...

pons, això em passa només mirant els titulars! si ho llegis tot, ai! quin mal! :-)