dissabte, de març 23, 2013

stardate: l’impost sobre dipòsits bancaris




alguns diuen que l’unió europea (és a dir, la merkel) ha imposat unes condicions terribles sobre xipre per tal que pugui ser rescatat: un impost sobre els dipòsits bancaris. això ha fet caure les borses de tot el món, ha fet pujar les primes de risc de tota europa. ara encara hi haurà més gent que per por treurà els diners dels bancs. els més poderosos els continuaran portant a suïssa (o potser no, perquè ja els deuen tenir tots a suïssa). els menys poderosos els treuran del banc i se’ls posaran sota el matalàs. això farà que els més miserables s’adonin de que ara sí que val la pena entrar a les cases i buscar sota els matalassos. potser aconseguiran una bona redistribució de la riquesa no intencionada.

a les tertúlies s’intepreta com un senyal de que a cap banc de cap país d’europa hi ha cap garantía que valgui sobre els dipòsits. perquè si d’un dia a l’altre la unió europea canvia les lleis i les condicions, alehores ja no podiem cofiar en que res prevalgui. tot són comentaris catastròfics: la merkel és una bruixa que oprimeix a la resta d’europa; no respecte ni tan sols els drets de propietat; ja ens podem preparar perquè el que passa a xipre aviat ens passarà a nosaltres.

fa uns mesos un partit polític molt nostrat va proposar uns impostos sobre els dipòsits bancaris com mesura per a augmentar els ingressos de la generalitat i així poder estalviar-nos algunes retallades. aquesta mesura va ser aplaudida per molts i finalment acceptada pel govern. aleshores els mateixos tertulians d’abans parlaven d’un impost que haurien de pagar els bancs, que de cap manera requeia sobre els propietaris dels dipòsits, i que era tan bona idea: una de les poques idees que cabien dins les competències de la generalitat i que servien per retallar retallades.

aclariments:
aquests impostos tan fantàstics no són ni més ni menys que els impostos tan terribles que la merkel proposa per xipre.
qualsevol impost, independentment de sobre qui el faci recaure la llei, sempre l’acaben pagant els consumidors. la llei només es refereix a qui ha de fer l’ingrés a hisenda. però si els bancs han de fer un ingrés a hisenda, els diners els treuran d’augmentar les comisions que ens fan pagar, o de rebaixar els interessos que ens paguen.
totes les lleis poden ser canviades en qualsevol moment. això és una obvietat i no ens hauria de sorprendre. això és precisament la feina dels polítics.


conclusió:
tots ens enreden. ens enreden els polítics. ens enreden els mitjans de comunicación. no pensem prou i ens deixem enredar.
no es veu que hi hagi cap intenció implícita en tants enredos, perquè els opinadors es contradiuen a ells mateixos. per això, segurament totes aquestes argumentacions només responen a interessos individuals i privats.
el cas del pp és una caricatura exagerada de tot això: primer prohibeix els impostos sobre els dipósits bancaris (imposant un tipus del zero per cent) i despres decideix imposar-lo a tot l’estat. els arguments contradictoris i les intencions en aquest cas encara són pitjors, si pot ser.