dijous, de novembre 29, 2012

stardate: no pot ser!



avui llegim a la premsa:

González, però, ha recordat que la sobirania "resideix al poble espanyol" i que el dret a decidir ha de comptar, per tant, amb el concurs de tots els ciutadans de l'Estat, i no només de Catalunya. Segons l'expresident espanyol, qualsevol altra opció suposaria "amputar" part de la seva "identitat" com a espanyol i per tant provocaria un "xoc de legitimitats."

no pot ser. no pot ser que no sàpiguen de què parlen o no ho vulguin saber.

la paraula autodeterminació porta un prefix grec (auto) que vol dir: per un mateix.

està definida al diccionari:

Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans
1 f. [LC] Acció de decidir per un mateix.
2 f. [PO] Acció per la qual un poble decideix lliurement el seu futur polític. El dret dels pobles a l’autodeterminació.

Diccionario de la lengua española:
1. f. Decisión de los ciudadanos de un territorio determinado sobre su futuro estatuto político.
2. f. Capacidad de una persona para decidir por sí misma algo.

el respecte a l’exercici de l’autodeterminació està  recollit a la Carta Fundacional de les Nacions Unides i ha estat reafirmat en diverses ocasions pel Tribunal Internacional de Justícia. 

El 1918 el president nord-americà i premi Nobel de la Pau Woodrow Wilson (1856-1924) va proclamar:

Totes les aspiracions nacionals han de ser respectades; avui en dia els pobles només poden ser dominats i governats amb el seu consentiment. L'autodeterminació no és una expressió qualsevol. És un principi imperatiu de l'acció política que, a partir d'ara, cap estadista pot arriscar-se a ignorar.

mira que està ben clar. i els espanyols encara no se n’enteren!





2 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Oh... s'enteren perfectament. I saben que perdran. Per això ja estan mirant de canviar el conjunt de votants per un de favorable, i si cola, cola...

Lluís Bosch ha dit...

Tot i que jo, en les circumstàncies actuals votaria NO a un referèndum independentista, estic a favor de què es respecti el dret a decidir entès com a possibilitat de convocar referèndums vinculants.
M'agradaria, però, que no es reclami aquest dret tan sols per a parlar d'independència: m'agradaria que abans em pugués pronunciar sobre qüestions bàsiques i importants, com la gestió del deute, les retallades (on i com). Perquè ara la Irene Rigau se sent ofesa pel ministre Wert però oblida que les retalles a l'escola catalana superen la mitjana espanyola. Si tant la preocupés l'escola pública catalana podia haver fet altres coses. Per això me'n foto dels sobiranistes, perquè només ho són per defensar que, enlloc de ser exppoliats pels espanyols, puguem ser expoliats només per catalans.