dijous, de novembre 15, 2012

stardate: la jugada del rajoy



si el mas decideix anar a madrit a renegociar la versió renovada del pacte fiscal (amb la majoria a la butxaca o del bracet de l'alícia) ara es podria presentar davant del rajoy com el salvador d'espanya, ja que amb les seves maniobres electorals hauria aconseguit calmar les tensions independentistes catalanes. això podria fer que el rajoy se'l mirés amb millors ulls que mesos enrera i decidís pactar. però si el rajoy cedeix hi surt perdent, mentre que si es manté en la seva posició es queda tal com està. aleshores el rajoy preferirà no pactar, i en aquest cas el mas acabaria pitjor de com ha començat.

si el mas decideix anar a madrit a demanar permís per fer un referèndum (amb la majoria a la butxaca o amb el suport d'altres forces independentistes) aleshores li tocarà al rajoy decidir.

si li dona via lliure per fer un referèndum, segurament serà després de llargues negociacions on es posaran condicions sobre la pregunta, la interpretació dels resultats, etc... tot envoltat de bastant ambigüitat sobre els compromisos d'accions futures per les dues parts. de totes maneres, en aquest cas el poble finalment podrà dir la seva.

si el resultat del referendum és clar per la independència les negociacions hauran de continuar per anar enfilant el procés de secessió. en aquest cas el mas en sortiria glorificat i el rajoy molt perjudicat.

i si el resultat del referendum no és prou clar en favor de la independència, el rajoy en sortiria molt satisfet i el mas hauria de començar de zero amb la cua entre les cames.

si el rajoy no li dona permís per fer un referendum, aleshores el joc continua i ara és el mas el que ha de triar.

si acata la decisió de madrit i intenta renegociar una versió renovada del pacte fiscal ho haurà de fer des de una posició molt incòmode. mentre que rajoy pot rebutjar totes les propostes de mas tranquil·lament i quedar-se com estava al començament.

si decideix fer el referendum sense el permís de madrit, els beneficis del mas dependran del resultat del referendum, com en el cas anterior: si el resultat del referendum és clar per la independència, el mas en sortiria glorificat i el rajoy molt perjudicat; i si el resultat del referendum no és prou clar en favor de la independència, el rajoy en sortiria molt satisfet i el mas hauria de començar de zero amb la cua entre les cames.

per tant, si s'espera una victòria clara del sí en el referèndum, la millor estratègia pel mas es deixar-se estar de pactes i fer el que sigui per acabar com l'heroi de la independència de catalunya. en aquest cas el millor que pot fer el rajoy es donar permís per fer un referèndum legalment, ja que és dela manera que hi té menys a perdre.

però, si no s'espera una victòria clara del sí en el referèndum, la millor estratègia pel mas es intentar un pacte amb madrit com més aviat millor. fins i tot sabent que no en treurà res de bo, ja que el rajoy sap que en aquest cas té les cartes guanyadores.

la qüestió ara és: què creu el mas que votarien els catalans en un referèndum?




per il·lustrar les explicacions d'aquest apunt i de l'anterior he fet uns dibuixets:



7 comentaris:

Mr. Aris ha dit...

tots els camins condueixen a Roma?
Jo només penso: quan la gent que va anar a la manifestació independentista descobreixi que ningú -ni Mas- fan res, sortiran al carrer com el 11-M?
espero equivocar-me

Garbí24 ha dit...

el mas té clar que li queden només 4 anys de vida politica......el que realment no sabem si l'hi importa el resultat que en tregui per nosaltres o només el seu propi.

kika ha dit...

Aris, amb això compten els espanyols... i probablement el mas també, que la febre independentista passarà

joan, no ho saps? doncs això jo sí que ho tinc clar: li interessa només el seu benefici. la qüestió és què és el que el beneficia?

Anònim ha dit...

i que creu la Kika que sortiria en el referendum?

kika ha dit...

pons007, no en tinc ni idea. m'agradaria molt que sortís que sí. i treballaré el que calgui en aquesta direcció, però des de madrit faran molt en contra.

Elfreelang ha dit...

bufa! crec que l'has encertat de ple....has cobert les possibilitats possibles.....jo espero que sigui el que sigui, que sigui ràpid això no és una febrada però com tot pot anar a menys jo somio una victòria dels partits que demanen la independència i una declaració del parlament en aquest sentit .....què faria rajoy?

kika ha dit...

elfreelang, doncs haurà de negociar... és l'unica opció que li quedaria...i mirar de treure's de sobre una part del deute, i fer-se amic del nou estat per no haver de soportar fronteres amb l'unió europea, i cedir de bones ganes una part del patrimoni estatal... vaja, això seria lo aconsellable. però com que és qui és, ja ho veurem.