dimarts, de novembre 13, 2012

stardate: la irrellevància de la majoria de ciu



si el mas no treu majoria absoluta l'endemà de les eleccions haurà de decidir què fer. segons les enquestes ciu tindrà prous escons com per poder fer majoria amb bàsicament qualsevol altre partit. depenent del partit que trii el futur que ens espera és diferent.

si el mas pacta amb erc o amb alguna altra formació sobiranista el més segur és que decidiran fer una consulta o un referèndum sobre la independència. aleshores hauran d'anar a madrit a demanar permís. en aquest cas el rajoy pot decidir donar el permís per fer-lo (segurament amb condicions, imitant l'estil anglès) o pot decidir no donar-lo.

per altra banda, si pacta amb el pp ens trobarem en una situació molt similar a la de partida: el mas anirà a madrit a demanar algun tipus de pacte fiscal renovat per poder pagar les factures i el rajoy haurà de decidir si li fa una mica de cas o gens.

si el mas treu majoria absoluta l'endemà de les eleccions també haurà de decidir què fer. encara que no li calgui negociar amb cap altre partit per fer govern, haurà de decidir si vol fer un referèndum sobre la independència.

si decideix fer-lo, aleshores haurà d'anar a madrit a demanar permís. en aquest cas el rajoy pot decidir donar el permís per fer-lo (segurament amb condicions, imitant l'estil anglès) o pot decidir no donar-lo.

per altra banda, si decideix no fer-lo tornarem a estar en una situació molt similar a la de partida. el mas anirà a madrit a demanar algun tipus de pacte fiscal renovat per poder pagar les factures i el rajoy haurà de decidir si li fa una mica de cas o gens.

o sigui, que tant si ciu treu majoria absoluta com si no la treu, les dues possibles situacions després de les eleccions són exactament iguals i el que acabarà passant depèn exclusivament del mas: o bé demana un referèndum o bé intenta renegociar el pacte fiscal. jo no hi veig cap altra sortida.

en qualsevol cas, la jugada que decidirà el nostre futur tindrà lloc a madrit i estarà en mans del rajoy.

4 comentaris:

Garbí24 ha dit...

si hem de passar per les mans de rajoy anem malament, molt malament.

Sergi ha dit...

El teu anàlisi és bo, però s'ha de tenir en compte el valor de la decisió unilateral. CiU potser podrà decidir què fer, però so hp poden fer sols, tots els altres a callar, per bé o per mal. És millor que depenguin d'algú altre, i qui en funció de qui triin sabrem de quin peu calça.

L'opció més valenta, que ens agradaria veure a molts, és que vagin a demanar un referèndum, els diguin que no, i el facin igualment.

Carquinyol ha dit...

La decisió més valenta és presentar proposta de referèndum d'autodeterminació al Parlament i si la majoria del Parlament l'aprova realitzar-lo, obviant el que digui Madrit, Brusel·les i Tegucigalpa.

kika ha dit...

joan gasull, de rajoy no ens en salvarà ningú. estem a les seves mans!

XeXu, en qualsevol cas acabarem sabent de quin preu calces, amb majoria o sense. la decisió sobre el referèndum l'explico a l'apunt d'avui.

Car Quinyol, estic d'acord. però això ho haguessin pogut fer ja, sense eleccions. després del 11s ja tenien tota la justificació que necessitaven per fer-ho.