diumenge, de setembre 09, 2012

stardate: el perquè de la crisiavui el país publica un article que explica molt bé el perquè de la crisi actual. és una mica llarg, però molt clar i entenedor. proporciona una teoria que a mi em sembla que es pot aplicar no només a l'actualitat, sinó que serveix per explicar molts anys d'història. està escrit per un tal césar molinas, que pel que he trobat sembla tenir prou experiència per saber de què parla.

la seva conclusió és que la classe política és la culpable de tot, perquè el sistema polític espanyol li ofereix uns incentius equivocats. per això, els polítics, pobrets, es corrompen. roben tot el que poden. tots. s'omplen les butxaques tan com poden. tots. i no tenen cap altre objectiu.

així, els nivells de corrupció es poden considerar directament proporcionals als nivells de representació política: com més representació política té un partit major és el seu grau de corrupció. 

aquesta última conclusió em sembla bastant encertada. encara que no poguem quantificar mai prou bé els nivells de corrupció, perquè sempre la corrupció bona quedarà amagada de tothom (sinó no seria la bona), aquesta teoria proporciona una bona manera d'identificar on es poden trobar els més alts nivells de corrupció: en els més alts nivells de representació política.

a més a més de proposar una teoria que explica el perquè de la crisi, l'autor ofereix solucions per evitar en el futur crisis similars. argumenta que la culpa de tot el que ha passat la té el sistema electoral. que si en comptes d'un sistema proporcional com el que tenim, tinguéssim un sistema majoritari tot seria diferent. em sembla que la seva explicació confón una mica sistemes amb llistes obertes i tancades, i no acaba de definir exactament el sistema al que es refereix com a proposta de solució. però en qualsevol cas, ell diu que si canvièssim el sistema electoral, aleshores canviaríem els incentius dels polítics, i així les coses anirien millor.

en això no hi estic gens d'acord. jo penso que independentment del sistema electoral que es faci servir, mentre tinguem una elit, que és potencialment la classe política, plena de gent que: o bé no te cap mena de principi ètic, o bé si el té està disposada a vendre-se'ls per diners, no veig que a espanya (ni a catalunya) pugui passar res diferent del que ha estat passant durant molts anys, que és el que tan bé està descrit en aquest article.

2 comentaris:

joan gasull ha dit...

s'escriuen molts llibres i temàris sobre els problemes, la majoria d'ells prou encertats, però molt pocs escriuen sobre les solucions i els pocs que ho fan no troben qui els hi apliqui.
Si la corrupció existeix des de que hi ha història......ho tenim molt malament per erradicar-ho.

Elfreelang ha dit...

és possible que la corrupció sigui una de les causes però no explica prou la totalitat de la crisi....que s'ha de canviar la llei que fa que tinguem llistes tancades i sistema de Hondt és evident, penalitza els partits petits, i afavoreix en excés els grans ....tanmateix recordem que a Itàlia van caviar el sistema electoral i què? doncs va aparèixer el fenomen mediàtic Berlusconi ....hi ha massa coses que grinyolen....el sistema econòmic capitalista els funciona només a les classes dirigents i als rics molt rics, s'ha de canviar!