divendres, de setembre 23, 2011

stardate: kilòmetre zero

fa un temps que sóc membre d’un grup de consum responsable. vol dir que comprem fruites i verdures de pagesos locals i ecològics. en diuen de kilòmetre zero. d’entrada la idea em va semblar interessant i ho vaig voler provar. però després de la primera comanda ja estava totalmente enganxada.
hi ha una gran diferència en termes de qualitat entre aquestes fruites i verdures i el que jo normalmente puc trobar a les botigues, i molt poca diferència en el preu.
per exemple, la diferència amb la qualitat de les patates és brutal. aquestes patates són dures i saboroses. quan les fregeixes no se t’enganxen les unes amb les altres. les pots tenir temps a casa i no es fan malbé gens.
un vici deliciós són les tomaques ‘xerris’ allargadetes. són dolcetes. les rento totes quan arriben a casa i les poso en un bol a la nevera. i cada cop que obro la nevera no puc estar-me’n d’agafar-ne una … o més.
una descoberta boníssima són els carabassons de diferents formes i colors, i sobretot les flors de carabassó. ja els hi vaig dedicar un apunt no fa gaire.
i les aubergínies blanques? amb lo que m’agraden les aubergínies i no saber-ne res fins ara. quan les vaig veure a la llista no em va costar res decidir-me a experimentar-les, ja que sempre les podia cuinar tal com faig amb les altres.
al mes de juliol hi van haver peretes de sant joan. d’aquelles petitones, que jo només havia menjat de petita, quan tenia accès directe a l’arbre.
les prunes japoneses d’aquest estiu eren madures i dolcíssimes ... fins que es van acabar. llavors vaig intentar tornar a les prunes de la fruiteria i no valien res!
ahir em vaig estrenar amb la carabassa. era una carabassa violí. el google em va ajudar a decidir que fer-ne. amb el coll vaig fer xips de carbassa fregidets que estàven boníssims. llàstima que siguin tan entretinguts de fer. i amb la resta vaig fer un puré dolç i salat alhora.
mmm...

12 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Realment el sabor i la textura de les fruites i verdures que venen directament del camp no té res a veure amb el que trobes als mercats !

mar ha dit...

hauré de provar-ho tot això!
haig de buscar si hi ha algun grup d'aquests pels meus barris...
espero que sí!
fas enveja amb els teus tastets!

Pilar ha dit...

Jo també gaudeixo molt d'anar a comprar "de pagès". Sortosament a Vilafranca fan un mercat als dissabtes que em permet tenir fruites i verdures que, com tu dius, duren temps sense podrir-se. I els ous són grossos, grossos, i de vegades em regalen la sorpresa de tenir-ne dos rovells.
Amb el coll de la carabassa violí, el que faig és bullir-los i posteriorment els hi poso una mica de sal i pebre, els cobreixo del formatge que m'agrada, i els gratino.

Garbí24 ha dit...

cada any a casa quan s'acaben els tomàquets de l'hort passem un periòde d'adaptació abans de tornar a consumir els del súper.....
Una molt bona costum la teva!!!!! i de passada s'ajuda als empresaris petits

Jordi ha dit...

Això mateix ens passa a nosaltres amb la carn. Si la compres aquí no val res de res, ara si la baixem del poble de la meva parella (al pre-pirineu lleidetà), allò si que te gust. I de preu, ni en parlem, la meitat.

Joana ha dit...

Això de kilòmetre zero em sonava a cotxes. Jo si em vull assegurar que és bo i té gust ho compro al súper del corte inglés, però la clatellada et deixa tristeta. No hi ha horts per aquí Barcelona per anar a comprar al pagès i els del voltants, no me'n refio del que poden ser els horts d'aquella gent al cantó de la C-58. Afortunats el que podeu anar a comprar directament

Clidice ha dit...

La carabassera de casa està ben plena de carabasses aquest any (nyam!) i si, costa molt, quan no n'és temps, de menjar fruita i verdura del supermercat. Potser no cal menjar-ne fora de temporada oi?

MARTELL DE REUS ha dit...

A casa les carabasses arriben cap a finals de juny.

rits ha dit...

i tant que son ben diferents.

Fa temps que em plantejo incriure'm en una d'aquestes cooperatives, xò com que compro molt poquet, doncs no puc fer comanda cada setmana, se'm faria malbé el menjar i haver de llençar menjar em fa molt mal.

ja ens explicaràs alguna recepta de carbassa!!!

kika ha dit...

animeu-vos que la qualitat val molt la pena, i a més contribuím a fer créixer l'economia del país!

El porquet ha dit...

I qui són aquests? Fa temps que m'ho estic pensant però no acabo de trobar res per la meva zona i no sé quina cobertura tenen altres que he sentit però que crec que queden un pèl lluny! Amb el que m'encanta la verdura i les hortalisses... se'm fa la boca aigua amb aquest post!

kika ha dit...

porquet, la veritat és que jo me'ls vaig trobar per casualitat... pero segurament pel google trobarà alguna cosa... depén de per on visquis, és clar...