dimarts, d’octubre 19, 2010

stardate: una bona filosofada


diu que nietzsche va dir:

“one will rarely err if extreme actions be ascribed to vanity, ordinary actions to habit, and mean actions to fear”

ho trobo molt encertat i de gran ajuda. em fa pensar en moltes coses.

que els comportaments exagerats de molta gent es poden explicar només per la seva vanitat. per alguns és tan fácil entendre-ho. d’altra banda, encara que a mi mateixi em costi veure-m’ho segur que també tinc actuacions molt exagerades que són conseqüència només de la meva vanitat. m’agradaria ser conscient de quan em passa, però crec que és molt difícil.

que les accions ordinaries es deguin a les costums no em sembla tan profund. jo només en destacaria que la manca de subtilesa, o inclús d’empatia en alguns moments concrets es pot deure a que estem dominats per uns hàbits i costums … o potser és que no l’acabo d’entendre.

que les dolenteries es deuen a la por, aquesta si que m’agrada. la trobo encertada, aclaridora, i gens trivial. per una banda em confirma que el millor que podem fer amb els pors és, tal com ja pensava, fer-les desaparèixer. i m’ofereix arguments de pes indiscutibles. per altra banda, em fa pensar en la reacció que hauria de tenir davant de certes coses que m’ofenen. si fos capaç de veure’ls-hi el rerefons em podria estalviar el mal tràngol de l’ofensa i potser provocar una reacció constructiva.


15 comentaris:

Pilar ha dit...

Jo crec que hi ha comportaments exagerats que es donen en els costums. Que hi ha accions ordinàsries que són exagerades. Que la por és una presó de la qual cosat sortir i que no sempre esdevé dolenteria.
Però no m'atreveixo a dir-ho, per no contradir a Nietzsche.
Bon dia, Kika!

Clidice ha dit...

El millor remei sempre és contar, contar fins a 10, si no n'hi ha prou fins a 100. I, sobretot, ser molt honesta amb tu mateixa i no buscar excuses. No és fàcil, i és un exercici moltes vegades dur, per no caure en l'auto-compassió ni en l'auto-odi. Però vaja, amb alguna cosa cal omplir el temps no? ;)

Garbí24 ha dit...

molta gent es comporta així perquè al llarg dels anys ningú els hi ha parat els peus, s'ha anant acostumant a fer el que volen i sense adonar-se cada dia agafen més el mal vici creat. Molts n'hi tan sols s'adonen del seu error, altres tenen tants calers que s'ho poden permetre

sànset i utnoa ha dit...

Trobo molt encertat el que comenten els companys. El que anava a dir jo corria per aquí...

Ara, si les dolenteries es deuen a la por... quants porucs que corren per aquestes terres! No sé si jo podria afirmar tal cosa. Potser sí que es deu a la por. Però també a algunes coses més, segur.

*Sànset*

Candela ha dit...

Bona filosofada!!! jo crec que deixem anar massa energia quan ens ofenen i com dius hauriem de canviar la reacció perquè no s'ho val. Pel que fa a la resta, no tinc una opinió clara.

kika ha dit...

Pilar, que bé que ho hagis dit! em sembla que també tens raó, i no crec que sigui tan contradictori!

Clidice, és que jo a vegades hauria de comptar molt, molt més de 10 ... tan de bó pogués ser capaç de controlar-me tan ràpidament :-)

garbi, i molt no se n'adonaran mai per molt que els ho diguin, perquè ni escolten, ni posen atenció, ni volen saber res al respecte!

Sànset, a què més? com pots trobar un argument per la dolenteria? sinó és ignorància o por? jo no en sé més. il·luminam! :-)

Candela, si si, estalviem energia en aquest sentit per poder-la gastar en altres :-)

Agnès Setrill. ha dit...

Però si en el rerafons del que t'ofèn hi ha coses com el simple egoïsme, la simple manca d'ètica, el passotisme,...,no seguiràs igual d'ofesa?

Anònim ha dit...

No totes les dolenteries es deuen a la por. Hi ha gent que, senzillament, actua amb molta mala fe a propòsit i sabent que fan mal. Hi ha qui no té cap mena d'escrúpols.

Ferran Porta ha dit...

Ho he de reconèixer: estic súúúper cansat, així que avui passo per casa teva només per saludar-te. Espero que no m'ho tinguis en compte ;)

kika ha dit...

Agnès, la idea és entendre el perquè de l'ofensa i poder estalviar-se les conseqüències. per això és igual si és por, o egoïsme, o el que sigui...

Albert, però alguna raó els deu empényer a ser dolents. si s'entèn deu ser més fàcil digerir-ho, i menys costós!

Ferran, descansa, home, descansa. no t'ho has de prendre tan a pit això. que aquí t'estimem igual :-)

sànset i utnoa ha dit...

ufffff...

Jo l'ampliaria a moltes altres coses. La dolenteria pot ser degut a tot. La pot provocar tot. Tants caps tants barrets, que diuen.


*Sànset*

sànset i utnoa ha dit...

P.S. Ara t'he respost com un polític, no t'he vingut a dir res...

*Sànset*

kika ha dit...

Sànset, doncs em sembla que l'encertes molt en tot :-DDD

Gerard ha dit...

Que les mean actions es deuen a la por em sembla molt (massa) transigent.

kika ha dit...

Gerard, es ve que no ets l'únic! :-)